Erhvervsordfører efter dom: Vi ændrer ikke i udflytningsplaner

Regeringen oplevede fredag et nederlag i kampen om at rykke statslige arbejdspladser ud. Det ændrer dog ikke på planerne, siger Venstre.

Foto: TV2

Fredag slog Retten i Randers fast, at man ikke bare kan rykke en arbejdsplads så langt, at man skal køre 183 kilometer længere på arbejde. Det gjorde de overfor staten, som har rykket Statens Administration fra Viborg til Hjørring. 

En regnskabsmedarbejder hos Statens Administration har sammen med HK Stat kørt en sag mod staten, da de ikke mente, at det var i overensstemmelse med hendes ansættelsesvilkår. Og det har de nu rettens ord for, at det ikke var. 

Dommen ændrer dog ikke noget for Venstre, der planlægger at lave endnu en runde af udflytninger af statslige arbejdspladser i 2018. Udflytninger af de statslige arbejdspladser er nemlig vigtige for Venstre. 

- Det får ikke vores ambitioner til at ændre sig – det kan blive anderledes. Det er fint, så må vi gøre det. Vi bliver ved. Skal vi gøre det på en anden måde og tage et andet hensyn til personalet, må vi gøre det, siger erhvervsordfører Torsten Schack, der er blevet valgt ind i Folketinget i Nordjyllands Storkreds. 

HK Stat mener, at sagen er principiel. Hvis sagen ses som principiel, så kan det komme til at koste flere penge end først planlagt at lave udflytninger af arbejdspladser. 

Ifølge HK er der stor forskel på, om en statslig arbejdsplads bliver nødt til at opsige en medarbejder, som ikke vil flytte med arbejdspladsen, eller om staten kan tvinge medarbejderen til selv at sige op. Hvis man selv siger op, så er man ofte ikke berettiget til løn under opsigelse eller dagpenge. 

Læs også Statsansat får ret: Udflytning strider mod ansættelsesvilkår

Venstre mener dog ikke, at det er en principiel sag. 

- Det er en konkret sag og ikke et generelt problem, siger Torsten Schack til TV MIDTVEST. 

- Det afhænger af de ansættelsesvilkår, der ligger hos den enkelte, siger han videre. 

I en kommentar til Politiken skriver minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V), at Moderniseringsstyrelsen og statens advokat vil læse afgørelsen grundigt igennem og tage stilling til, om der er grundlag for at anke dommen.