Energiselskab afviser salg af Tangeværket

Foreningen til Bevarelse af Tange Sø glæder sig over, at Eniigs bestyrelse af afvist et salg af elværket ved Tange Sø.

Gudenaacentralen står for driften af elværket ved Tange Sø.
Gudenaacentralen står for driften af elværket ved Tange Sø.

Energiselskabet Eniig har foreløbig ingen planer om at sælge Gudenaacentralen i Tange.

Det fastslår selskabet efter et møde i bestyrelsen, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Eniig ejer 99,9 procent af aktierne i Gudenaacentralen, der står for driften af Tangeværket -  og sådan bliver det ved at være, siger bestyrelsesformand Christian Greve til folkebladet.

- Vi fortsætter driften af Gudenaacentralen uændret. Gudenaacentralen producerer el, og vi vedligeholder det skønne område derude, siger han.

Et muligt salg kom på dagsordenen, da Eniig i maj modtog et tilbud fra et konsortium med byrådspolitikeren Hans Okholm fra Silkeborg i spidsen. Tilbuddet skabte uro hos nogle af dem, der kæmper for at bevare Tangeværket. De frygtede, at et salg i yderste konsekvens ville skabe usikkerhed om fremtiden for Tangeværket og dermed også Tange Sø. 

Men nu står det altså fast, at centralen ikke skal sælges, og det glæder Jarl Gorridsen, der er formand for Foreningen til Bevarelse af Tange Sø.

- Vi er i foreningen meget glade for Eniigs beslutning. Det er efter vores opfattelse den helt naturlige konklusion, siger han til tvmidtvest.dk.

Vigtigt signal

Tangeværket fungerer som en prop i Gudenåen, og myndigheder og interesseorganisationer har i mange år diskuteret, om det er muligt at lave et effektivt omløb eller stryg, så gydefisk kan passere værket, samtidig med at man bevarer den opstemmede sø.

Foreningen til Bevarelse af Tange Sø foreslog sidste år, at man laver et kort stryg på omkring 2400 meter. Det er en løsning, som Eniig har nikket ja til og også tilbudt at lægge jord til, men som sportsfiskerne ikke mener er tilstrækkelig. De arbejder for en passage, der går hele vejen uden om søen.

Jarl Gorridsen mener, at Eniigs beslutning om at beholde værket nu betyder, at det korte stryg er tættere på at blive en realitet.

- Beslutningen sender et stærkt signal til både de lokale myndigheder og staten, og derfor tror jeg, at det korte stryg er kommet et stort skridt nærmere, siger han 

2:12
Se indslag om sagen fra den 29. maj.