Ekspert om elev-gebyr på skole i Viborg: - Det kan ikke forsvares

Professor Kurt Klaudi Klausen ser det som et problem, at VIA har afveget fra den normale praksis ved at opkræve høje månedlige gebyrer fra de studerende gennem 12 år.

1:08
Kurt Klaudi Klausen er professor ved SDU og forsker i offentlig forvaltning, organisation og ledelse.
Foto: Privatfoto

The Animations Workshop, som er en del af VIA, har i 12 år opkrævet et gebyr på 2300 kroner om måneden af de studerende. Beløbet skulle gå til materialer som leje af pc, biblioteksdrift og adgang til en svømmehal.

Men af en redegørelse, som Akademikerbladet har fået aktindsigt i, fremgår det, at betalingen er sket, uden der har været lovhjemmel på plads. En praksis, som Kurt Klaudi Klausen, der er professor i offentlig organisationsteori og ledelse ved SDU, kalder usædvanlig.

- Det er en del af et større kompleks, hvor man har opført sig anderledes, end man normalt gør i det offentlige og har haft nogle dispositioner, som ikke normalt kan forsvares.

- I den her sammenhæng har VIA overtaget en institution, som ikke har opført sig, som man gør normalt, og derfor skal de nu tage affære og gøre noget ved det, siger Kurt Klaudi Klausen.

VIA blev af undervisningsministeriet bedt om en redegørelse, og i den erkender professionshøjskoledirektøren, at der har manglet lovgrundlag for opkrævningen. Det har nu fået skolen til at droppe materialegebyret fra 1. januar 2021.

- Det er et problem, at man afviger fra en praksis, der bør gøre sig gældende. Det er også et potentielt problem, hvis de, der har været utilfredse med det, ikke har haft mulighed for at sige fra, siger Kurt Klaudi Klausen.

Tror ikke på tilbagebetalingskrav

Professoren fortæller, at den sædvanlige praksis på området er, at man kan tage seperate brugerbetalinger og ikke lave pakker, der er ’uigennemskuelige’. Det kommer dog ikke bag på ham, at der ikke er nogen af de studerende, der har råbt op.

- Man vedtager nogle poster, som man burde kunne til- og fravælge, og nu bliver de påført de studerende per automatik, og de er jo så at sige gidsler i en situation, hvor man som studerende enten ikke tænker over det, eller også tør man ikke kritisere den institution, hvor man er afhængig af at klare sig godt, siger Kurt Klaudi Klausen.

Hvis skolen skal tilbagebetale de elever, der de seneste 12 år har betalt det månedlige gebyr på 2300 kroner, har den en regning på et tocifret millionbeløb i vente. Men Kurt Klaudi Klausen tror ikke, det kommer til at nå dertil.

- Det er et stort beløb samlet set, men det er ikke nødvendigvis et så stort beløb set ud fra en elevs synspunkt, hvis man har fået de computerfaciliteter og udflugter, som skal afholdes.

- Der er ikke tale om en udgift, man i stor udstrækning ikke skulle have afholdt på en anden måde alligevel, så jeg tænker ikke, der kommer til at blive tale om erstatning.

Styrelsen for Forskning og Uddannelse må nu træffe en afgørelse, men den vil endnu ikke kommentere på, om gebyr-opkrævningen gennem 12 år kommer til at medføre et tilbagebetalingskrav, skriver Akademikerbladet.