Efter uenigheder: Egnsteater er snart fortid i Viborg

Fra nytår står Viborg uden et egnsteater, idet Carte Blanche har valgt at opsige egnsteater-aftalen.

Torsdag er en særlig dag for egnsteatret Carte Blanche i Viborg. I aften er der nemlig premiere på den endegyldigt sidste forestilling i teatrets historie. Det bliver en forestilling, som er lavet efter det, de på teatret mener, er rigtigt.  

- Jeg holder jo meget af, at vi bliver præsenteret for det, vi ikke forstår, og det vi måske ikke vidste, vi ville have, siger Sara Topsøe-Jensen, der er kunstnerisk leder af egnsteateret.

Det er i den retning, Carte Blanche altid er gået, men lederen har oplevet, at hun har skullet bruge flere og flere kræfter på at retfærdiggøre det valg over for Viborg Kommune. Derfor har teatret valgt at opsige egnsteater-aftalen efter 16 år. En aftale, der ellers sikrer teatret et årligt millionbeløb i offentlig støtte.

quoteNår kommunen kommer med en stor sum penge, så har vi selvfølgelig også et ønske om, hvem skal man være noget for.

Mads Panny, Formand, Kultur og Fritid, Soc.dem,  Viborg Kommune

- Vi kan jo ikke lave andet, end det vi gør. Man er jo lidt fanget som kunstner. Man kan jo det, man kan, og så håber man, at verden kan bruge det til noget, siger Sara Topsøe-Jensen.

Tidligere i år var der uro om egnsteatret i Thy og kritik af den kunstneriske kvalitet. Det er dog på ingen måde tilfældet i Viborg. Her er det teatrets målgruppe, der er problemet.

- Meget højt kunstnerisk niveau det må jeg bare sige. Når kommunen kommer med en stor sum penge, så har vi selvfølgelig også et ønske om, hvem skal man være noget for. Er det de unge, er det de ældre, hvad er det for en form for tilbud, vi sådan set gerne vil have, siger Mads Panny, der er formand for Kultur og Fritid, Soc.dem, i Viborg Kommune.

Det er et tab

Carte Blanche lukker ikke, men fortsætter i stedet for som et uafhængigt selvejende teater.

quoteDer er tryghed og så er der frihed, og der er man måske også forskellig som mennesker. Nogen lever mere af frihed end af tryghed, og der hører jeg måske til den slags.

Sara Topsøe-Jensen, kunstnerisk leder, Carte Blanche

- Der er tryghed og så er der frihed, og der er man måske også forskellig som mennesker. Nogen lever mere af frihed end af tryghed, og der hører jeg måske til den slags, siger Sara Topsøe-Jensen.  

Selv om Carte Blanche måske ikke har ramt det brede publikum, er det alligevel et stort tab for Viborg, at de fra nytår ikke længere har et egnsteater.

- I Viborg har vi rigtig meget løb, håndbold og sport, og det skal der også til, men der skal også være noget for dem, der vil have noget smalt, og jeg tror godt, det smalle kan blive bredt og omvendt, siger Anders Kristensen, der er flittig kulturforbruger.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.