Efter fem års kamp: Gammel brønd bliver endelig restaureret

Tirsdag begynder arbejdet med konserveringen af Sct. Kjelds Brønd på Nytorv i Viborg. Det er derfor en stor dag for foreningen Sct. Kjelds Brønd, der i årevis har kæmpet for bevarelsen og restaureringen af brønden. 

quoteDer har været stor interesse for brøndens videre skæbne, så det er dejligt, at vi nu kan komme i gang.

Ole Capion, Næstformand, Foreningen Sct. Kjelds Brønd

- Efter fem års tilløb er det endelig lykkedes os at få brønden restaureret. Vi er glade for at det lykkedes nu, og at vi kan komme igang, siger foreningens næstformand Ole Capion.  

Der har gennem årene været en del bevågenhed om brøndens placering, og om den helt skulle fjernes fra dens placering på Nytorv, men byrådet besluttede til sidst, at brønden bliver på sin vante plads gennem 105 år på Nytorv. 

Under arbejdet med konserveringen er brønden pakket inde på Nytorv. 
Under arbejdet med konserveringen er brønden pakket inde på Nytorv. 
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Imens har Foreningen for Sct. Kjelds Brønd arbejdet for at samle penge ind til at restaurere brønden. Blandt andet har de tidligere ejere af biografen Fotorama doneret 100.000 kroner til projektet.

- Vi har fået en del donationer fra fonde og virksomheder og ikke mindst privatpersoner. Og der har været stor interesse for brøndens videre skæbne, så det er dejligt, at vi nu kan komme i gang, siger Ole Capion.

Sct. Kjelds Brønd er lavet af billedhugger Anders Jensen Bundgaard. Den blev rejst i 1914, lavet af fransk kalksten og stående på en granitsokkel. Brønden var en gave fra Stiftamtmand Howard Grøn, da han og hans kone kunne fejre sølvbryllup.

Arbejdet tager en måned

Det er konservator Marie Vest-Hansen der i samarbejde med gørtler Frank Thuesen skal restaurere brønden. 

- Den er temmelig misfarvet og forvitret, så jeg skal have fjernet snavs, misfarvninger og mos, fortæller hun.

Hun forventer at konserveringen kommer til at strække sig til slutningen af april måned afhængig af vejret og afbrudt af påskeferien.

- Den skulle gerne få en meget meget lysere farve, og der er nogle fuger, der mangler og er røget ud, og de bliver så også erstattet, så den skulle gerne se meget kønnere ud, når jeg er færdig, siger Marie Vest-Hansen, inden hun går i gang med arbejdet.

Brønden sprøjter også med vand gennem flere dyser, som også bliver rettet til under konserveringen. 

Når brønden står færdig og igen kan opleves på torvet, planlægger foreningen at fejre og markere restaureringen med en gensynsfest.

Om Sct. Kjeld:

Se indslag fra 2014 da brøndens fremtid var i fare: 

INDSLAG 8/1-2014: Teknisk udvalg i Viborg vi have private sponsorer til at betale for istandsættelse af Sct. Kjelds Brønd på Nytorv.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.