Efter det ultimative tab: Helle genfandt gnisten i et løbefællesskab

Løb kan indeholde store følelser og flytte folk – ikke bare hen over jorden, men også mentalt. Det oplevede Helle Hammershøj efter hun i december mistede sin 23-årige datter. Nu har hun og 13 andre viborgensere fundet overskud og øget selvværd gennem et løbefællesskab.

Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

En formiddag i marts er 14 løbere på vej til Sønæs i Viborg. Det er lørdag, og vejret er, som det danske vejr er oftest, meget omskifteligt. Lige nu regner det, men det vil løberne nok snart glemme alt om.

Blandt løberne er Helle Hammershøj.

Havde det ikke været for en tæt veninde, havde hun ikke stået her iført en gul løbejakke og tofarvede løbetights, men måske siddet derhjemme i et trist humør.

Også parret Tonny Kjærgaard og Lone Gaisie er mødt op. Dem havde den nærmeste familie nok spået til at sidde ved spisebordet med et brætspil på denne tid en lørdag formiddag.

quoteJeg har haft brug for at finde mig selv.

Helle Hammershøj, Pædagogisk assistent, Viborg

De 14 løbere er ikke tilfældigt mødtes her ved Sønæs denne formiddag. De har været en del af et tre måneder langt forløb, hvor en træner har hjulpet dem ”fra sofa til Søndersø rundt”, som det hed sig i Facebook-annoncen tilbage i december. Og det er altså nu, at dét forløb skal stå sin prøve.

Udgangspunktet var et hold løbere, der anstrengt og overvældede kiggede på deres træner efter blot 60 sekunders løb i lave januartemperaturer. Nu er 60 sekunders løb ikke tilnærmelsesvis nok, for der er 5,8 km rundt om Søndersø, og det er dem, der skal tilbagelægges.

Løbeklubben.
Løbeklubben.
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

Mistede sin datter til kræft

Uanset udfaldet er det for Helle Hammershøj en stor sejr at stå her i dag.

2020 var for hende det, man bedst af alt kan beskrive som et mareridtsår. Derfor var det ikke givet, at Helle allerede 3. januar skulle påbegynde et hårdt løbeforløb, der skulle hjælpe hende til at genfinde sig selv.

- Jeg har haft brug for at finde mig selv, og det er jo stadig en proces, jeg er i. Jeg skal finde ud af, hvad Helle vil, og hvad Helle godt kan lide at lave, fortæller Helle Hammershøj.

I sommers lå Helles 23-årige datter Cecilie på operationsbordet for at få fjernet en kræftknude, men sygdommen havde et godt tag, og få uger senere måtte lægerne konstatere, at kræften var tilbage, og at de denne gang intet kunne stille op. Den 17. december mistede Helle sin datter til sygdommen.

Et minde om Helles datter Cecilie er hængt op ved sofaen inde i stuen.
Et minde om Helles datter Cecilie er hængt op ved sofaen inde i stuen.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

- Det finder der ingen ord for. Det er så hårdt at miste så livsglad en person. Det er jo uretfærdigt, at hun ikke skal have resten af livet, siger Helle Hammershøj med en tåre løbende ned ad kinden.

Overrasker familien

På løbeholdet fandt Helle Hammershøj et sammenhold, der fik hende ud ad døren uge efter uge. Hun mødte nye mennesker, som også trængte til fornyet overskud – heriblandt Lone Gaisie og Tonny Kjærgaard, som havde fundet vej til holdet af helt andre årsager.

- Det er noget med alderen, så har man nok sværere ved at smide kiloene. De sætter sig – og det har vi jo så ikke haft problemer med førhen. Og der går et stykke tid, inden man vil erkende, at der altså er for meget på ribbenene, siger Tonny Kjærgaard.

Et langt og godt ægteskab havde efterhånden sat sine spor på kroppen, og da Lone så en Facebook-annoncen, tilmeldte hun sin mand og sig selv. Foruden håbet om et vægttab vidste parret også, at tilmeldingen her var noget, der kunne tage fusen på deres døtre, så det blev endnu en motivationsfaktor.

quoteJeg er fuldkommen overrasket. Det havde jeg slet ikke forventet. Jeg er helt vildt stolt.

Olivia Kjærgaard, datter til Lone og Tonny

De besluttede altså at holde løbeforløbet hemmeligt for pigerne. Så når parret ikke var ude at træne med resten af holdet ved Søndersø, stod de op klokken 05.30 for ikke at blive set. Og det lykkedes. 

Godt nok undrede det døtrene, at deres forældre efterhånden hyppigt var på tur til Søndersø – ikke mindst, fordi familien selv bor på første række til Nørresø i Viborg – men det var ikke noget, de to teenagere tænkte videre over.

Denne martsdag, hvor holdet mødes for sidste gang, har pigerne så fået besked på at dukke op ved Søndersø, fordi forældrene har ”lagt planer”. Så det gør pigerne. Og det er et overrasket søskendepar, der dukker op til synet af deres forældre i tights, løbejakke og snørede løbesko.

De stolte og overraslede døtre tager imod de forpustede forældre.
De stolte og overraslede døtre tager imod de forpustede forældre.
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

Og da deres far efter 42 minutter kommer i løb efterfulgt af deres mor godt to minutter senere er de ellers så snaksaglige døtre tæt på at være mundlamme.

- Jeg er fuldkommen overrasket. Det havde jeg slet ikke forventet. Jeg er helt vildt stolt. Det må jeg sige. Det er jo helt utroligt, at de har klaret det, siger Lone og Tonnys ældste datter, Olivia på 19 år.

Stort vægttab

Også Helle Hammerhøjs kæreste, to sønner og svigerdatter er dukket op for at se hende løbe. Og stolte ser de ud, da hun efter 45 minutter kommer løbende i mål. Med røde kinder og et stort smil på læberne har hun nemlig ikke bare bevæget sig fra sofa til Søndersø, men fra et tomrum så stort tilbage til en hverdag med overskud.

quoteFor mig er det virkelig en personlig sejr.

Lone Gaisie, Sygeplejerske, Viborg

Og faktisk er det ikke det eneste, Helle når i mål med. Da tiderne gøres op og priserne skal uddeles, kalder holdets træner hendes navn og overrækker hende prisen for det største vægttab over de seneste tre måneder. 10,5 kg. Et resultat, som har boostet Helle og giver hende blod på tanden til endnu mere motion i den friske luft.

Lone og Tonny er ligeledes blevet en hel del lettere på den korte tid. Begge har de smidt mere end syv kilo og er således halvvejs på deres vægttabsrejse. Og den fortsatte rejse på egen hånd er de ikke nervøse for. Løbeskoene er allerede sat til tørre klar til flere kilometer i den kommende uge.

- For mig er det virkelig en personlig sejr at løbe Søndersø rundt i dag. Det troede jeg slet ikke, at jeg kunne – og slet ikke efter de første gange, fortæller Lone Gaisie stolt, men hun gjorde det.

Lone og Tonny med døtrene ved deres sider og medaljer om halsen.
Lone og Tonny med døtrene ved deres sider og medaljer om halsen.
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST
Helle med en medalje om halsen i selskab med sine stolte sønner og svigerdatter.
Helle med en medalje om halsen i selskab med sine stolte sønner og svigerdatter.
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST