Efter coronanedlukning: Første fly flyver fra Karup til København

Ruteforbindelsen mellem Midtjylland og København har ifølge det vestjyske erhvervsliv stor betydning for branchen.

Frans Bjørn Thygesen, direktør for Midtjyllands Lufthavn, er glad for igen at kunne sende rutefly på vingerne. Foto: Sarah Mølsted Andersen, TV MIDTVEST

Mandag klokken 08.34 lettede det første rutefly mod København fra Midtjyllands lufthavn.

Alle flyvninger mellem Midtjyllands lufthavn og hovedstaden havde ellers siden 19. marts været indstillet på grund af corona. 

Det er skønt og dejligt. Nu har jeg igen mere tid til både familien og hjemmet.

Claus Primdahl, IT-konsulent og passager

-  Erhvervslivet har jo hele tiden haft et behov for at komme til hovedstaden. Det er jo livsnerven for vores område, så vi er rigtig glade i dag, siger Frans Bjørn Thygesen, der er direktør for Midtjyllands Lufthavn. 

Erhvervslivet har ifølge direktøren afgørende betydning for lufthavnens indtægt.

Dog havde coronanedlukningen kun gjort det muligt for sundheds- og militærrelaterede flyvninger at bruge den midtjyske flyveplads. 

Mundbind fra indkomsthallen

Og her i august kunne et rutefly nu eskortere 30 passagerere tværs over Danmark til København. 

Læs også Lufthavnschef om hjælpepakke: Vi står fortsat med en anstrengt økonomi

En af passagerne var skibonitten Claus Primdahl, der fragter sig selv to gange om ugen til Ishøj ved hovedstadsområdet i forbindelse med sit arbejde som IT-konsulent. 

- Det er skønt og dejligt. Nu har jeg igen mere tid til både familien og hjemmet. Fra Skive til København er der altså omkring fire timers kørsel hver vej, og trafikken er ikke blevet lettere over sommeren, siger Claus Primdahl. 

Under corona var Claus Primdahl nødsaget til at tage bilen over Storebælt for at blive transporteret til hovedstaden. Otte timer i bil om dagen. Den tid kan nu forkortes med fyrre minutter i flyveren med mundbind på. 

Skibonitten Claus Primdahl skal hver uge to gange frem og tilbage fra Skive til Ishøj. Foto: Sarah Mølsted Andersen, TV MIDTVEST

Ruteforbindelse er afgørende for erhvervsliv

Netop tiden - men også pengene - er en afgørende faktor for det vestjyske erhvervsliv. Her er gasvirksomheden Evida i Viborg blandt storforbrugerne af servicen.

Ifølge virksomhedens driftdirektør, Søren Hylleberg, har normalvis medarbejdere med på afgangene hele seks afgange dagligt. Han mener generelt, at erhvervslivet i landsdelen nyder godt af flyforbindelsen.

- Det tager jo væsentlig kortere tid at komme fra Midtjylland til hovedstaden, når man kan komme med et fly i stedet for egen bil. Den (ruten red.) er simpelthen afgørende, for det er langt billigere for erhvervslivet, siger Søren Hylleberg, direktør for Evida og formand for Brugerrådet  på indenrigsflyvningen i Midtjyllands Lufthavn.

Hos Midtjyllands Lufthavn starter de med tre afgange denne uge, men ifølge direktøren er det planen, at antallet af afgange skal fordobles den efterfølgende uge alt efter antal passagere. 

01:25

I morges klokken 8.30 lettede det første rutefly til København i fem måneder fra Midtjyllands Lufthavn i Karup.

Luk video