Efter 300 år under jorden: Kamera afslører nye rum i borgvold

Et udgravningshold ved Hald Sø har fundet et rum under jorden, der ikke har været besøgt i 300 år.

Jesper Hjermind er museumsinspektør og arkæolog ved Viborg Museum. Han kalder det nye fund "helt fantastisk".
Jesper Hjermind er museumsinspektør og arkæolog ved Viborg Museum. Han kalder det nye fund "helt fantastisk".
Foto: Pernille Leftes Niclasen, TV MIDTVEST

Det første kig i 300 år. 

I de mørke gange har et udgravningshold fundet et rum, der ligner en fordelingsgang.

- Det er jo fantastisk. Den er meget velbevaret og den står flot, fortæller Jesper Hjermind, der er museumsinspektør og arkæolog ved Viborg Museum.

Han er sammen med et hold ved at kigge ind i det gamle borganlæg i forbindelse med projektet De fem Halder.

Fremgangsmåden har været at bore et hul i jorden for efterfølgende at sende et kloak-tv - altså et lille fjernstyret kamera - ind i de tidligere tilsandende gange.

Og dagens fund varmer arkæologens hjerte.

- Det er et kighul til historien, siger han.

Det er en såkaldt "traktor", der også bruges som kloak-tv, der bringer billederne fra udgravningen og ind på skærmen.

Som en undervandsrobot på bunden af havet

Jesper Hjermind fortæller, at fordelingsgangen desværre mest er fyldt med jord. Alligevel er iagttagelserne bedre end han har oplevet ved tidligere udgravninger.

For arkæologen, der har beskæftiget sig en smule med Titanic, så mener han, at dagens fremgangsmetode har visse ligheder.

- Det er næsten, som når man sender en undervandsrobot ned på bunden af havet. Her har vi bare boret et hul og sendt et kloak-tv af sted, men idéen er for så vidt den samme.

Det er Steffen Christensen, der styrer den såkaldte traktor, der finder vej i de borede gange. Han har også styret kloak-tv'et ved tidligere udgravninger, selvom han er vant til andre arbejdsforhold i byerne.

- Jeg er vant til at køre ind igennem en kloak, hvor der er alt det, der kommer fra mennesker og rotter, så det her er meget anderledes, sagde han første gang TV MIDTVEST besøgte det lidt utraditionelle udgravningshold.

Noget mures til, mens andet bygges op

Udgravningsholdet er tæt på afslutningen af projektet ved Hald Sø. I næste uge mures dørhullet til fordelingsgangen derfor til.

- Vi har kigget på, om det kan lade sig gøre at grave gangen ud - og det kan det måske. Men det koster penge, og dem har vi ikke lige nu. Så nu murer vi den til for at sikre den, siger Jesper Hjermind, der er museumsinspektør og arkæolog ved Viborg Museum.

Udover at mure den nyopdagede fordelingsgang til, så starter de også med at genopbygge andre udvendige mure, for at kunne visualisere historien og gøre den mere nærværende.

- Hold da op, det er stort, når man lige pludselig kan se området. Man får en helt anden oplevelse af den borg, der har været der, siger arkæologen.

En oplevelse for gæster

I løbet af sensommeren åbner stedet, hvor ruinerne er restaureret. 

Gæsterne kan blandt andet se frem til at tårnet på Hald Slot er blevet forhøjet som oprindeligt, at gårdspladsens bygninger er blevet markeret, at landportens mure er synlige og at portbygningen med to vindebroer er blevet sat i stand.

Der bliver også lavet et introduktionsrum, hvor gæsterne kan blive klogere inden de går på opdagelse i området.

- Man gør meget for at åbne op for området, så de folk, der kommer, får en større oplevelse, siger Jesper Hjermind, der er museumsinspektør og arkæolog ved Viborg Museum.

For arkæologen, der snart går på pension, har projektet været helt særligt.

- Det er rent faktisk fantastisk. Det er som at få en appelsin i sin turban, siger han.

2:20
I januar 2020 var vi med, da der blev kigget ind til den middelalderborg, der engang lå ved Hald Sø.