Dyrlæge jubler over nyt dyrepoliti: - Det er noget, vi har manglet

Der er afsat 38 millioner kroner til at oprette tre særlige dyrevelfærdsenheder, som skal sikre dyrevelfærden.

2:05
Se indslaget: 38 millioner kroner er afsat til at oprette tre særlige dyrevelfærdsenheder, som skal sikre dyrevelfærden. Dyrlæge Lise Svejgaard hilser nyheden om et dyrepoliti velkommen.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Når dyr bliver mishandlet eller solgt og opdrættet ulovligt, skal et særligt dyrepoliti gribe ind. Det er blevet vedtaget i finansloven for 2019, hvor der er afsat 38 millioner kroner til at oprette tre særlige enheder, der skal skærpe indsatsen over for dyremishandling.

For dyrlæge Lise Svejgaard, der ejer Egelund Dyreklinik i Ravnstrup, er det rigtig gode nyheder.

- Jeg er rigtig glad for, at der kommer fokus på det. Det er noget, vi har manglet rigtig meget, siger hun.

Hun håber på, at et særligt dyrepoliti vil gøre det muligt at handle hurtigere, når det er nødvendigt.

- Hvis du står med en dyreværnssag, så hjælper det ikke noget, hvis der går halvanden uge, før nogen har ressourcer til at rykke ud. Hvis der for eksempel bliver opdaget en hvalpefabrik eller andre overtrædelser af dyreværnsloven, så er der brug for at handle hurtigt, siger Lise Svejgaard.

Tre særlige enheder

Hos Dansk Folkepartis har et dyrepoliti været en mærkesag i mange år. 

- Det er ikke et spørgsmål om at prioritere enten dyr eller mennesker. Det er et spørgsmål om at prioritere både og. Det er derfor, der er blevet afsat penge til det på finansloven - det er fordi, det er noget, der skal komme ved siden af alt det andet, som politiet allerede laver, siger partiets dyrevelfærdsordfører Karina Due.

Dyrepolitienhederne kommer til at ligge hos Midt- og Vestsjællands Politi, Sydøstjyllands Politi og Nordjyllands Politi, hvor også tungtvognscentrene ligger. 

Det har ikke været muligt at få et interview med Rigspolitiet i dag, men pressechef Thomas Kristensen skriver til TV MIDTVEST: "Rigspolitiet vurderer, at tilknytning til tungvognscentrene vil understøtte et effektivt samarbejde omkring dyrekontrol og give synergi i det samlede dyrevelfærdsarbejde på baggrund af et højt fagligt miljø.
Endvidere arbejder politiet i dag sammen med Fødevarestyrelsens veterinærenheder, hvis tre regioner svarer til tungvognscentrenes områder."

Dyrlæge håber på flere ressourcer

Lise Svejsgaard håber, at dyrepolitiet vil sende et signal til dem, der ikke passer ordentligt på deres dyr. 

- Jeg håber på, at det giver flere ressourcer, så der kan ske noget her og nu, når vi står med dyreværnssager. Men jeg håber også, at befolkningen generelt vil tage det til sig, for man skal altså opføre sig ordentligt over for sine dyr, siger hun.

Rigspolitiet vurderer at dyrepolitiet kommer til at bestå af 15 fuldtidsstillinger om fire år