Droppet regel skal redde Konservatives folketingsmandater

Folketingets små partier er åbne for, at K-folketingsmedlemmer skal kunne tage orlov for at blive ministre.

Søren Pape Poulsen og  De Konservative arbejder på en ordning, der giver mulighed for, at ministre kan tage orlov fra Folketinget, mens de er ministre, og så genindtræde i Folketinget, hvis de stopper som ministre igen.
Søren Pape Poulsen og De Konservative arbejder på en ordning, der giver mulighed for, at ministre kan tage orlov fra Folketinget, mens de er ministre, og så genindtræde i Folketinget, hvis de stopper som ministre igen.

Som reglerne ser ud i dag, kan det koste konservative folketingsmedlemmer deres mandat, hvis de får en ministerpost i en ny trekløverregering og overlader folketingsposten til suppleanter.

Dermed kan de ikke genindtræde på deres post i Folketinget, hvis de siden hen skulle blive væltet, eller De Konservative træder ud af regeringen igen inden et valg.

Derfor arbejder De Konservative på en ordning, der giver mulighed for, at ministre kan tage orlov fra Folketinget, mens de er ministre, og så genindtræde i Folketinget, hvis de stopper som ministre igen. 

- Det arbejder vi for, og vi synes også, det er sådan, det skal være. Det ville være helt uanstændigt at efterlade tre mandater i folketingsgruppen. 

- Vi er helt sikre på, at vi finder en løsning, siger partiformand Søren Pape Poulsen fredag til DR og TV2 på vej ind til regeringsforhandlinger på Marienborg.

Tidligere har ministre haft mulighed for at tage orlov fra Folketinget og i stedet udlåne mandatet til en suppleant.

Andre partier åbne for genindførelse af regel

De Radikales gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen, fortæller til Politiken, at partiet er helt åben over for en genindførelse af reglen.

- Det har vi ikke nogen problemer med, siger hun.

Også Alternativet, Liberal Alliance, Enhedslisten og SF er parate til at kigge på, om man kan ændre reglerne.

Fra Venstre er politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen da heller ikke afvisende.

- Jeg har ikke personligt noget religiøst forhold til den ordning. Jeg kan se argumenterne både for imod, men lad os forholde os lidt pragmatiske til det, siger Jakob Ellemann-Jensen, politisk ordfører i Venstre, til Politiken.

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er imod ændringer.

/ritzau/