Donerede sæd til talrige kvinder: Nu er det sandhedens time for Henrik

I byretten fik Henrik en bøde på 25.000 kroner for at agere privat sæddonor. I dag skal landsretten tage stilling til sagen.

Torsdag klokken 10.00 bliver der afsagt dom i sagen.
Torsdag klokken 10.00 bliver der afsagt dom i sagen.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Det er blevet sandhedens time for Henrik. 

I dag skal Vestre Landsret tage stilling til, om den 55-årige mand fortsat må agere privat sæddonor for at hjælpe homoseksuelle par med at få børn. 

I november 2022 blev Henrik tildelt en bøde på 25.000 kroner i byretten i Herning. Kort tid efter ankede han sagen til landsretten.  

- Man skal jo betale en bøde, hvis man er enig i det, man får en bøde for. Jeg er ikke enig i den, for jeg har ikke gjort noget forkert, og så er eneste alternativ jo at gå i retten, fortæller Henrik, der har hjemme i Ikast-Brande Kommune.

Retten i Herning lagde i dommen mod Henrik blandt andet vægt på konsekvenserne af at videreformidle sædstrå ulovligt mellem privatpersoner.

- Direkte salg til privatpersoner har således afledte konsekvenser for patientsikkerheden, lød det. 

Hans identitet er redaktionen bekendt, men han ønsker ikke at optræde med sit fulde navn af hensyn til den situation, både han og kvinderne, der har modtaget sæden, står i.

Hjulpet 16 kvinder 

Henrik har gjort det til en personligt mærkesag at hjælpe homoseksuelle kvinder med at få børn. 

I skrivende stund har han i 16 tilfælde hjulpet kvinder med at få drømmen om et barn til at gå i opfyldelse ved at levere sin sæd i en sprøjte, så kvinderne har kunnet inseminere sig selv.

Han er kommet i kontakt med kvinderne via websitet regnbuebarn.dk, og flere kvinder er taknemmelige for den hjælp, som Henrik har givet dem. Det er ikke desto mindre en fremgangsmåde, som byretten sidste år vurderede til at være et brud på vævsloven.

Henrik anerkender kun delvist argumentet om, at der er en potentiel sundhedsrisiko ved at tillade, at man gør som ham.

- Både ja og nej. Den risiko, kvinderne løber, kan man jo sammenligne med, hvis de har en kæreste eller møder en i byen, og det er jo altså noget helt andet end en sædbank, siger han. 

Sagen begyndte, da Henrik i 2020 stod frem i TV 2-dokumentaren 'Den gavmilde sæddonor'. Det fik efterfølgende Styrelsen for Patientsikkerhed til at anmelde ham.

Dommen bliver afsagt torsdag klokken 10.00.