Kristian Pihl: - Det handler om at fremtidssikre den jyske transportkorridor

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen opgiver ikke drømmen om Hærvejsmotorvejen.

Hærvejsmotorvejen er ikke så god en forretning, som først antaget. Derfor får den nu lange fremtidsudsigter.

Men Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen har ikke givet op.

- Vi opgiver ikke Hærvejsmotorvejen. Det er et vigtigt projekt for Venstre på landsplan, for det handler om at fremtidssikre den jyske transportkorridor og får en mere balanceret udvikling i hele Jylland, siger Kristian Pihl Lorentzen, der er folketingsmedlem valgt i Viborg.

Han ønsker både at realisere Hærvejsmotorvejen og forbedre blandt andet rute 26 til Aarhus.

Må se efter andre veje

Viborgegnen har længe drømt om Hærvejsmotorvejen.

Men i dag har Transportministeriet offentliggjort de seneste undersøgelser af økonomien i en midtjysk motorvej, og især motorvejsstykket syd for Viborg vil være en økonomisk dårlig forretning, og derfor står den ikke øverst på regeringens ønskeliste. 

Nye beregninger fra Transportministeriet viser, at Hærvejsmotorvejen ikke er lige så rentabel som andre vejprojekter. Derfor vil Viborgs borgmester nu kaste kærligheden på andre projekter.

Det ærgrer både erhvervsdrivende og politikere i Viborg.

- Jeg skyder aldrig nogen hvid pil efter Hærvejsmotorvejen, for jeg kommer altid til at kæmpe for den. Men lige nu må jeg også bare erkende, at det er bedst, at vi i Viborg Kommune prioriterer at få A26 opgraderet, så vi i hvert fald har noget vej at køre på, siger Ulrik Wilbek, der er borgmester for Venstre i Viborg.  

- Hvis vi lægger alle æg i en kurv og siger motorvej eller ingenting, så tror jeg, vi bliver de store tabere, for så bliver vi for alvor lukket fuldstændig inde, siger Martin Pedersen, der er administrerende direktør i JP Group.

Venstres transportordfører håber stadig, at motorvejsarbejdet kommer i gang i 2023.

- Jeg er helt enig i, at vi skal satse på at opgradere rute 26 til Aarhus. Det er et must, det skal med i en aftale. Men vi skal absolut ikke opgive Hærvejsmotorvejen. Det er et meget visionært og stærkt projekt. Det handler om at fremtidssikre kapaciteten i nord og syd i Jylland - det vi kalder den jyske transportkorridor, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Trafik- og transportpolitikken til diskussion. Medvirkende i udsendelsen er tre af Folketingets transportordførere, som alle er valgt i Midt- og Vestjylland: Thomas Jensen (Soc.dem.), Kristian Pihl Lorentzen (Venstre) og Andreas Steenberg (Radikale)