Depression og psykoser: Karen var kun 18 år, da hele hendes verden væltede

Flere og flere børn og unge ender i psykiatrien i Danmark. Det er en hård verden at komme ind i, fortæller en tidligere patient.

Karens ungdomsliv var præget af depression, selvmordsforsøg og psykoser. Foto: Bent Leth, TV MIDTVEST

Da Karen Fogh Anderson fra Hvam var 18 år, lå hun hele tiden i sin seng. Hun skulle have hjælp til at få mad og gå i bad, og hun var meget alene.

Hun var blevet ramt af en depression, og kort efter hun blev 19 år, blev hun indlagt for første gang. Hendes forældre følte ikke længere, de kunne tage vare på hende.

- Det er svært at sætte ord på, for der er meget, jeg ikke kan huske. I den periode, hvor det var allerværst, følte jeg ingenting, fortæller hun.

00:59

Karen Fogh Anderson fortæller her, hvordan hun havde det, da sygdommen var værst.

Luk video

Læs også 10 smertefulde operationer har givet Anne et nyt ansigt

Hårdt system

Depression, selvmordsforsøg og psykoser blev hverdag for den unge kvinde, der endte i en helt ny verden.

- Det var virkelig et hårdt system at være i. Ikke mindst som ung. Jeg oplevede folk, der lå spændt fast og skreg i timer. Det var sindssygt. Jeg var kun 19 år, og jeg vidste ikke noget om noget, og så kom jeg ind i den verden, siger hun.

Karen blev indlagt to gange i løbet af sine ungdomsår. Og hun er langt fra den eneste unge, der har ramt psykiatrien. Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen er antallet af børn i alderen nul til 17 år, der bliver behandlet på de psykiatriske afdelinger, steget kraftigt i de seneste år.

Psykisk sygdom blandt unge

Antallet af børn i alderen nul til 17 år, der bliver behandlet på landsdelens psykiatriske afdelinger, er på få år steget markant.

I Region Midtjylland var 2651 børn og unge i kontakt med psykiatrien i 2015. I 2019 var det tal steget til 3117.
I Region Nordjylland var der i 2015 1759 børn og unge, som var i behandling for psykiatriske lidelser. 
I 2019 var tallet 3002.

 

Kilde: Sundhedsdatastyrelsen

Se mere

En vej ud

Men selvom det har været hårdt, så var der lys for enden af tunnelen. Karen Fogh Anderson er i dag 35 år og har det med egne ord godt. Hun er mor til to og arbejder som terapeut og coach.

- Jeg tror ikke, der var et bestemt vendepunkt. Men jeg har haft en familie, der har troet på mig. Når jeg ikke har troet på mig, så har andre gjort det. Det har gjort det nemmere at tænde min kampånd igen. Det er virkelig vigtigt, at man tror på, man er noget værd, fortæller hun og fortsætter:

- Da jeg var i det, så havde jeg hele tiden brug for at vide, at en dag ville jeg også gå på arbejde og have et almindeligt liv. Jeg blev så utålmodig. Det var rigtigt svært, men det var også en fremdrift mod noget, jeg ville.

28:01

I skal nu møde en ung kvinde - der har taget turen fra det mørke dyb og selvmordsforsøg tilbage til livet. I dag er hun terapeut og coach og vil livet af hele sit hjerte.

Luk video
02:18 Luk video