Demonstration mod racisme i Viborg havde stort fremmøde

På grundlovsdag var der demonstrationer imod racisme i Midt- og Vestjylland. Der var en lille af slagsen i Klitmøller, men i Viborg mødte flere hundrede op.

Antiracistiske demonstrationer blev i går afholdt i Viborg og Klitmøller.

Den amerikanske George Floyd døde den 25. under en anholdelse i Minneapolis, og det har ledt til demonstrationer i hele verden.

De var også nået til Danmark, men først i går, kom de til Midt- og Vestjylland.

- At man i 2020 stadigvæk oplever, at folk bliver dræbt og undertrykt på baggrund af deres religion og etnicitet skulle slet ikke finde sted, det problem var jo for flere 100 år siden, det burde slet ikke at være gældende nu, fortæller Tahmina Hashemi.

Til dagligt går hun på Viborg Gymnasium, men i går var hun en af arrangørerne bag demonstrationen i Viborg.

Vigtigt at stå frem

Nogle timer senere og et godt stykke mod nordvest blev der med samme baggrund også gået optog i Klitmøller.

- Vi havde ikke mulighed for at deltage hverken i den i Aarhus, den i København eller den i Odense, og så tænkte vi, at det ville være et godt initiativ at bringe det lidt nordvestligt, så man også har mulighed for at vise sig fysisk, siger Josefine Ågaard Jørgensen.

Hun studerer til dagligt i Aarhus, men alligevel valgte hun i går, at hun ville være med til at arrangere en march i Klitmøller.

- Jeg tror nogle gange, at man kommer til at tænke, at USA er meget langt væk, men i virkeligheden, så er der også mange af de ting, der sker derovre, som også sker herhjemme. Det synes vi er enormt vigtigt at skabe noget opmærksomhed omkring, og støtte op om Black Lives Matter budskaber herhjemme, fortæller hun.

Hun mener, at racismen også findes her i Danmark, og derfor er det vigtigt, at man aktivt går ind i kampen imod det.

Overrasket over fremmøde

I Viborg var der inviteret til demo via Facebook, og her havde 134 meldt, at de ville deltage i arrangementet, med da demonstrationen startede ved byens rådhus, var der allerede mødt mere end dobbelt så mange op.

Demonstrationen i blev afsluttet på Hjultorvet centralt i Viborg.
Demonstrationen i blev afsluttet på Hjultorvet centralt i Viborg.
Foto: Kasper Hovmand, TV MIDTVEST

- Jeg må være ærlig og sige, at jeg ikke havde regnet med, at der ville komme så mange, som der gjorde, det var mange flere end forventet, så det er jo kun godt og positivt. Så jeg er lidt stolt af mig, og dem der har været med til at arrangerer det her, siger Tahmina Hashemi.

Sammen med de tre veninder Monira Ahmed, Inas Balosha og Divine Francisca, havde hun på blot tre dage arrangeret demonstrationen, der gik fra rådhuset og ind på Hjultorvet centralt i Viborg.

I Klitmøller var fremmødet noget mere beskedent, og her var 17 mødt op for at deltage, men budskabet var det samme.

Demonstrationerne i kølvandet på amerikaneren George Floyds død breder sig nu også til det midt og vestjyske

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.