De vil sælge youtubernes tøj: Nu har de fået et kontor

Carl Emil og Tobias er to af de unge iværksættere i Viborg og omegn, der nu får hjælp til at stable en forretning på benene. Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Under mottoet 'Det skal være nemmere og sjovere at starte ud som ung iværksætter, lancerede Viborgegnens Erhvervsråd fredag et nyt kontorfællesskab. 

Vi er så langt, at vi snart har en webshop klar, og vi er egentlig snart klar til at gå i luften og tage imod de første bestillinger. 

Tobias Skov, Iværksætter, Viborg

Omkring 30-40 unge var mødt op til såkaldt release party i Erhvervenes Hus på Skottenborg i Viborg. 

To af de fremmødte var Tobias og Carl. 

De har ikke fået et cvr-nummer endnu, men det er tæt på. De to drenge på henholdsvis 18 og 19år er næsten færdige med en ny portal, der skal bruges til at sælge merchandise på. 

Læs også Kontorfællesskab i Hanstholm skaber kreative iværksættere

- Vores ide er, at vi skal hjælpe content creators, altså sådan nogen som youtubere og streamere, med at udvide deres merchandise. Tøj med deres logoer og forskellige ting, som de sælger. Vi har hørt, at de ofte har problemer med at få de her ting ud, så vi tænkte, at det kunne vi hjælpe dem med, og gøre det nemmere for dem, siger Carl Emil Hartvig, der er den ene af to iværksættere, der nu rykker ind i det nye kontor.

Sammen med vennen Tobias Skov går han i 2.G, men er altså allerede godt i vej med at stable en virksomhed på benene. 

- Vi vil sætte vores egen platform op, som gør det nemmere at købe og sælge ting til deres fans, som de har på f.eks. youtube og Twitch og Instagram, og hvad de nu har, siger Carl Emil. 

Og det er noget i tror, der er nogle penge i? 

Der var propfyldt til releaseparty på et nyt kontorfællesskab for unge iværksættere.  Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

- Hvad vi har hørt rundt omkring, så lyder det til for os, at der er en forretning i det. Vi har også set rundt omkring på markedet, at der er andre som også har gjort det, men vi mener stadigvæk, der er mulighed for, at vi kan komme videre med det. Vi tror, at markedet er der for det, siger Carl Emil Hartvig. 

Hvor langt er I med ideen?

- Vi er så langt, at vi snart har en webshop klar, og vi er egentlig snart klar til at gå i luften og tage imod de første bestillinger. Vi har allerede været ude og snakke med de første par kunder. Og har fået den her løse aftale i hus, siger Tobias Skov. 

Læs også Unge iværksættere vinder særpris ved EM i entreprenørskab

- Vi har brugt mange kræfter for at nå hertil. Der er mange ting, der skal være styr på. Vi har brugt lang tid med en revisor. De (kunderne red.) skal også have en indtægt i det, og der skal også betales skat, af det de ville tjene på det.

- Det har været en pæn kamp og vi har styr på det nu, siger Tobias Skov.  

Flere unge skal starte virksomhed i Viborg

Erhvervsrådet stiller lokaler til rådighed i det nye co-work space, som de kalder det indtil videre. En konkurrence skal senere komme op med et nyt navn til kontorfællesskabet. Nordea har doneret møbler. 

Anne Christine Klith Forum håber, at der kommer flere viborggensiske virksomheder til verden i det nye kontorfællesskab, hvor unge iværksættere kan få sparring og et venligt skub, hvis de er gået i stå.  Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

- Det er et sted for unge iværksættere. Unge, som har lyst til at blive iværksættere. Hvor de kan mødes og bruge hinanden til at udvikle deres ideer og deres kreativitet, siger Anne Christine Klith Forum, der er Erhvervs- og Iværksætterkonsulent i Viborgegnens Erhvervsråd. 

Hvad adskiller det fra et almindeligt kontorfællesskab? 

- Det her er jo målrettet de unge mennekser. De er lidt mere på bølgelængde, og står lidt mere i de samme situationer. Plus de kan bruge os som konsulenter til at udvilke deres ide. Hvis de har nogle problemer, så kan de meget hurtigt få noget sparring, siger hun.  

- Når du mødes med nogen, som har nogle af de samme udfordringer som dig, så kan du bruge dem til at få noget moralsk opbakning og noget selvstændighed og tro på ideen. Det er mange gange det, der er udfordringen i starten, siger Anne Christine Klith Forum.

Læs også Kom helt tæt på det hårde liv som iværksætter

 

- Man kan få noget feedback på sin ide, når man kommer ud og fortæller nogen andre om den. Det er mange gange det, der gør en forskel, fordi du ender et andet sted, end du måske selv havde forestillet dig, siger hun. 

- De får det her lille push. Vi tager nogle samtaler med dem løbende for at sikre os, at de rykker sig fremad. Det er med henblik på, at iværksættere også skal udvikle deres virksomhed og ikke bare sidde og tænke tankerne, men rent faktisk eksekvere, siger Anne Christine Klith Forum. 

Læs også 19-årig iværksætter starter egen surf-skole

Man behøver ikke engang at have en virksomhed for at være i det nye kontorfællesskab. 

- Det vigtigste er, at de har drivet. Hvis de har en ide, er det også supergodt. Så hjælper vi dem med at eksekvere den. Men har de drivet, så kan vi også hjælpe dem at finde nogen. Finde et team eller en ide og forsøge at matche dem, så de får udviklet g får skabt den her ide eller den her virksomehde, de drømmer om, siger Anne Christine Klith Forum. 

Tobias' og Carls alternativ til kontorfællesskabet er at sidde derhjemme og sysle med iværksætteriet. De er glade for, at der nu også er et fysisk sted at gå hen. 

- Vi håber, at vi får et fedt miljø, hvor vi kan snakke, ikke kun med vejlederne hernede, men også med andre unge, som er i gang med noget. Vi håber, at vi kan få nye ideer til, hvordan vi kan lave webshoppen, siger Tobias Skov.

- Vi har haft brug for budget og økonomi-sparring. Det kunne være fedt, f.eks. at være gået sammen med nogle andre, som også havde brug for det, så vi kunne have gjort det billigere, siger Tobias Skov. 

- Vi vil gerne gøre noget, så unge mennesker nemmere kan komme til at få udviklet deres ide. Men også fordi forskningen viser, at vi skaber vækst og udvikling ved hjælp af iværksætter virksomheder. De kommer med en anden dynamik og noget drive og noget energi, som giver noget til de etablerede virksomheder. Det er faktisk winwin, siger hun.