Danske Andelskasser renser ud

Knap 50 bestyrelsesmedlemmer skiftet ud i de fonde der ejer banken

Få dage før en ekstraordinær generalforsamling i Danske Andelskassers Bank er der renset kraftigt ud i de fondsbestyrelser, der kontrollerer store dele af pengeinstituttet med hovedsæde i Hammerhøj. Det skriver Jyllands Posten. 

I alt 48 medlemmer er  fjernet fra bestyrelserne i 16 ejer fonde. Det sker efter en afgørelse fra Finanstilsynet har slået fast, at ejerkredsens fondsvedtægter, og de siddende bestyrelser, er ulovlige. 

Afgørelsen er sendt i høring hos fondsbestyrelserne, og har, Ifølge Jyllands Posten skabt panik forud for en ekstraordinær generalforsamling på mandag, hvor fremtiden for Danske Andelskassers Bank er på spil.

De siddende bestyrelser frygter, at de ikke ville være stemmeberettigede på generalforsamlingen. Derfor skulle der angiveligt været blevet skiftet ud i fondsbestyrelserne.

Rigmanden Henrik Lind fra Aarhus, vil på den ekstraordinære generalforsamling, forsøge at vælte bestyrelsen for Danske Andelskassers Bank.  Sammen med en række støtter råder han over en fjerdedel af aktierne, og forsøger at skubbe gang i realitetsforhandlinger med Spar Nord, som gerne vil overtage banken i Hammershøj.

Bestyrelsen i Danske Andelskassers Bank har fuldmagter fra 36 pct. af de stemmeberettigede. Heraf udgør ejer- fondene 32 pct., som dermed spiller en helt afgørende rolle ved generalforsamlingen.

Netop det forhold har været afgørende for Finanstilsynets afgørelse. Efter finanskrisen, må der nemlig ikke være direkte sammenfald mellem magt og interesser i bankerne.

Formanden for bestyrelse sen i Danske Andelskassers Bank, advokat Jakob Fastrup fra Ikast, afviser overfor avisen, at der er problemer med fondsbestyrelserne.

- Vi er ikke på kant med noget. Men vi vurderer alt hele tiden. Jeg er lige ved at sige, at vi er pakket ind i advokater fra København, siger Jakob Fastrup til avisen. 

Den ekstraordinære generalforsamling afvikles i Hammershøj Hallen mandag eftermiddag.