Dagsklinik skal hjælpe patienterne med at undgå indlæggelse

Nyt center skal sørge for, at færre patienter er nødt til at blive på sygehuset natten over.

2:39
En ny dagklinik på Regionshospitalet Viborg betyder, at seks medicinske senge bliver lukket.

Mens sygehusene behandler langt flere patienter, så bliver der færre sengepladser. Tal fra Region Midtjylland viser, at antallet af medicinske senge er faldet fra 1511 i 2010 til 1258 i 2015.

Men i samme periode er antallet af patienter steget fra 195.000 til over 300.00. Der bliver altså behandlet flere, der ikke bliver indlagt i en seng. Og den udvikling fortsætter.

Så i dag åbnede en ny medicinsk dagklinik i Viborg, der behandler og afslutter patienterne. På en dag.

Den nye dagklinik betyder også at patienten typisk møder den samme læge hele vejen gennem forløbet.

En af de patienter, der har besøgt dagklinikken, er Hans Korsgaard fra Virksund. Han er meget glad for ordningen, der betyder, at han ikke behøver overnatte på sygehuset.

- Det betyder meget for mig, for så kan jeg komme hjem og passe min ejendom, mine heste og sørge for, at tingene fungerer i hjemmet, fortæller han.

Flere patienter

På den medicinske dagklinik kan flere patienter nu blive undersøgt ambulant, hvor de før blev indlagt. 

- Det er typisk patienter, der er kommet på en akutafdeling og er blevet indlagt, fordi de skulle til et længere afklarings og udredningsforløb, der kan bruge klinikken, fortæller overlæge på Regionshospitalet i Viborg, Ida Nørager Tietze.

Dagklinikken betyder, at sygehuset nu kan lukke seks medicinske senge, men det bliver altid grundigt vurderet, om en patient er egnet til ambulant behandling.

- Hvis de er indlæggelseskrævende, og de har behov for at være her om natten til tæt observation, så tilbyder vi dem selvfølgelig stadigvæk, at de kan være her i en seng, uddyber hun.

I første omgang regner man med, at tre patienter om dagen kan undgå at blive indlagt.