Chris stak sig på en rose: Tre dage efter fik han fjernet sin arm

Det skulle gå stærkt, da et lille stiksår blev inficeret med en farlig bakterie. I år har der været fire tilfælde.

Chris Pedersen mistede armen, da han blev ramt af en sjælden bakterie infektion.
Chris Pedersen mistede armen, da han blev ramt af en sjælden bakterie infektion.
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

For nylig stak Chris Pedersen fra Karup sig på en rose i sin have.

Roserne skulle bare klippes til, og han tog med løs hånd fat i en. Der fik en torn fat i hans hånd.

- Jeg kunne ikke se, at der var noget. Men så om aftenen var hånden så rød i en femkrones størrelse. Næste morgen var hele hånden rød helt op til håndleddet, fortæller den 87-årige midtjyde.

Chris Pedersen var blevet ramt af en sjælden bakterieinfektion. Den kan ødelægge hud og muskler, og den kan i værste tilfælde medføre døden.

Da Chris Pedersen vågnede op til en helt rød hånd tog han til lægen. Der startede de en antibiotikakur på piller. Dagen efter var armen rød helt op til albuen. Her blev han sendt på sygehuset med det samme.

Flere tilfælde i år

Bakterieinfektionen har det mundrette navn Nekrotiserende fasciitis, og den er meget sjælden, forklarer Steen Olesen, der er ledende overlæge for ortopædkirurgien på Regionshospitalet i Viborg.

- Vi har i år indtil nu oplevet fire tilfælde af alvorlige infektioner på baggrund af den her bakterie. Det er en alvorlig ting, når det sker. Det sker heldigvis meget sjældent, at det udvikler sig så alvorligt, som i de her tilfælde, forklarer han og tilføjer:

- Som så meget andet optræder det her i stimer. Vi ser måske mellem fem og ti tilfælde på årsbasis, og så er fire meget lige i øjeblikket. Men vi har ikke grund til at sige andet, end det er en tilfældig ophobning.

Normalt opstår nekrotiserende fasciitis meget hurtigt, spreder sig hurtigt og kan blive livstruende i løbet af timer til dage. Øjeblikkelig behandling og indlæggelse på sygehus er vigtig, og som regel er det nødvendigt at fjerne det betændte væv.

Chris Pedersen mistede armen.
Chris Pedersen mistede armen.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Mistede armen

Hos Chris Pedersen var konklusionen klar. Det var nødvendigt at fjerne hele hans venstre arm. Det kom som et chok for hans kone Anne Marie Pedersen.

- Jeg stod for enden af sengen, da lægerne fortalte os det, og jeg blev fuldstændigt tom indvendig. Jeg kunne slet ikke forstå det. Heller ikke, da de kørte med ham i sengen. Jeg kan slet ikke huske, hvordan jeg reagerede. Det var bare så uvirkeligt og kom så pludseligt, fortæller hun.

Efter operationen fik Chris Pedersen det hurtigt bedre. Han fik antibiotika syv gange i døgnet i 14 dage, og så blev han udskrevet.

Anne Mette Pedersen må nu hjælpe ham med de ting, som han før skulle bruge begge hænder til. Samtidigt får de hjælp to gange i ugen, og sådan foretrækker hun, at det fortsætter.

- Det er rigtigt dejligt, at vi kan få hjælp, når vi har behov for det. Men vi vil begge to så vidt som muligt gerne klare os selv, siger hun.

Chris Pedersen og Anne Marie Pedersen i hjemmet i Karup.
Chris Pedersen og Anne Marie Pedersen i hjemmet i Karup.
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

Svær at forudse

Overlæge Steen Olesen forklarer, at det er rent uheld, når en patient rammes af sådan en bakterieinfektion.

- Det er svært at sige, at man skal holde fingrene fra noget bestemt for at undgå det her. Det er faktisk ikke en bakterie, som er relateret til roser eller have eller nogle andre steder for den sags skyld. Det er den samme bakterie, som giver os halsbetændelse og øvre luftvejsinfektioner, og det har ikke noget at gøre med, at det er speciel dårlig hygiejne, der medfører det her, forklarer han og uddyber:

- Det viser sig, at ældre mennesker og patienter med svækket immunforsvar har større risiko for at få alvorlige infektioner i hud og underhud af de her bakterier.

Steen Olesen forklarer, at de typisk oplever mellem fem og ti tilfælde hvert år.
Steen Olesen forklarer, at de typisk oplever mellem fem og ti tilfælde hvert år.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Der er derfor heller ikke den store mulighed for, at man kan undgå bakterien.

- Det er uheld, når det sker. Som sagt handler det ikke om speciel dårlig hygiejne. Man skal som altid være opmærksom på, at når man får et stiksår eller en afskrabning, så skal man have sårhygiejnen i orden. Man skal sørge for at vaske såret og holde det rent, men lige netop den her alvorlige infektion kan man ikke gøre noget specielt for at imødegå.

Overlægen opfordrer dog til, at man holder øje med en ting.

- Man skal være meget opmærksom på et usædvanligt forløb ved en infektion. En normal infektion fra et stik fra en rosentørn giver en rødme og hævelse, men den er begrænset til et område. Forskellen er her, at det breder sig med lynets hast og bliver mere end det, som man fra starten havde forventet, siger han.

En person er død

Regionshospitalet i Viborg har i 2018 behandlet fire patienter, der har været ramt af den aggressive bakterie, der kan medføre døden.

Det er sket i et af årets fire tilfælde. Herudover har der været to amputationer, og så en patient som undgik en størreoperation.

Chris Pedersen viser, hvor det hele startede.
Chris Pedersen viser, hvor det hele startede.
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

- Vi er oftest så hurtige, at vi når at få fjernet det inficerede væv, inden patienten bliver alvorligt syg, og inden vi bliver nødt til at amputere, siger Steen Olesen.

Tilbage står Chris Pedersen og skal klare sig med kun en højre hånd. Det skal dog ikke afholde ham fra havearbejdet, men der er en ting, han nu vil huske.

- Jeg glemte desværre min handske den dag.

Roseplanten får dog lov til at stå, selvom den næsten kostede ham livet.

- Den skal ikke graves op. Den er så køn, når den blomstrer, siger han.

2:15