Chefredaktør: Aktindsigt er vigtigere end nogensinde

- Venstre har traditionelt stået for demokratiseringen af Danmark. Det håber jeg, de bliver ved med, siger Lars Norup.

Muligheden for at kigge myndigheder og politikere efter i sømmene ved at søge aktindsigt er bestemt ikke nogen "sygdom i vores samfund", som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen sagde under et møde med sine medarbejdere sidste efterår.

Tværtimod er loven om offentlighed i forvaltningen vigtigere end nogensinde, siger chefredaktøren på Viborg Stifts Folkeblad, Lars Norup.

- I stort set samtlige sammenhænge, hvor vi har med myndigheder at gøre, kan vi mærke, at systemet lukker sig om sig selv. Og det er uanset om vi taler kommuner, regioner, stat, politi eller anklagemyndighed, siger Lars Norup.

Som eksempel nævner chefredaktøren sagen om overlægers misbrug af forskningsmidler - en sag der aldrig var kommet til offentlighedens kendskab, hvis det ikke havde været for loven om offentlighed i forvaltningen.

quoteI stort set samtlige sammenhænge, hvor vi har med myndigheder at gøre, kan vi mærke, at systemet lukker sig om sig selv.

Lars Norup, chefredaktør, Viborg Stifts Folkeblad

- Både Jyllands-Posten, der startede sagen, og vi andre, der fulgte op, oplevede, hvordan myndighederne forsøgte at lukke det ned, siger han.

Chefredaktøren undrer sig derfor meget om ministerens udtalelser. 

- Fremadrettet er det meget vigtigt, at vi får bedre muligheder for at få aktindsigt. Og der har vi virkelig brug for Esben Lunde Larsens parti til at være forkæmpere. Det har de jo været traditionelt. Hele vejen gennem historien har Venstre stået for demokratiseringen af Danmark, og det håber jeg godt nok, at de bliver ved med, siger Lars Norup.

Esben Lunde Larsen har ikke haft mulighed for at stille op til et interview i dag, men forklarer, at han forløb sig, og at offentlighedsloven og miljøoplysningsloven naturligvis gælder.