Charlotte håber, at hendes hjem bliver taget af særlig liste: - Det er verdens bedste sted at bo

Et boligområde i Viborg er lige nu på listen over udsatte boligområder, men det håber både beboerne og kommunen snart er slut.

Charlotte Lund har boet på Houlkærvænget i 49 år og er formand for beboerforeningen.
Charlotte Lund har boet på Houlkærvænget i 49 år og er formand for beboerforeningen.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Det er snart afgørelsens time for Houlkærvænget i Viborg, der er et af 20 boligområder i Danmark, som lige nu er på listen over udsatte boligområder. Det er forstadiet til det, der tidligere hed Ghettolisten.

På torsdag udkommer Indenrigs- og Boligministeriet nye opdaterede liste over udsatte boligområder, og her håber beboerformanden for Houlkærvænget, at hendes hjem ikke længere er nævnt.

- Det er ikke beboerne, der spekulerer på, at vi har den her liste, men som beboerformand ved jeg jo godt, at folk udefra siger: ”De er på udsattelisten. Der skal vi bestemt ikke bo, for der er så mange kriminelle,” siger Charlotte Lund, der selv har boet på Houlkærvænget i 49 år.

Det er boligblokke som den på billedet, man kan bo i på Houlkærvænget.
Det er boligblokke som den på billedet, man kan bo i på Houlkærvænget.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Men det ikke nødvendigvis antallet af kriminelle, der får et boligområde til at lande på den særlige liste. Områderne bliver vurderet på fire forskellige parametre, udover at der skal bo minimum 1000 mennesker samlet.

For Houlkærvænget er det en høj arbejdsløshed blandt beboerne og for få med en højere uddannelse end folkeskolen, der har givet boligområdet en plads på udsattelisten.

- Vi har en del folk, der ikke er på arbejdsmarkedet, men der bliver arbejdet meget på at gøre noget ved det, siger beboerformand Charlotte Lund.

Arbejder for at få flere i arbejde eller uddannelse

Siden Houlkærvænget første gang kom på listen tilbage i 2010, har Viborg Kommune med økonomisk hjælp fra Landsbyggefonden arbejdet med en såkaldt boligsocial helhedsplan for boligområdet, der eksempelvis skal sikre, at flere beboere kommer i arbejde.

- Som kommune synes man jo ikke, det er attraktivt at fremgå på sådan en liste, og vi vil jo hele tiden gerne arbejde med vores borgeres livsmuligheder, og derfor er det jo et aktiv for os, at vi arbejder bevidst med de her boligsociale, udsatte område, siger Stine Damborg (K), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i kommunen.

Kommunen samarbejder blandt andet med boligselskabet i området, hvor Sofie Fiil Hjorth har været ansat som boligsocialmedarbejder i de seneste to år. Hendes opgave er at skabe tilbud til beboerne, der kan få dem tættere på uddannelse eller arbejde.

- Det er alt sammen med det fokus at understøtte beboerne, der bor her, så de får de bedst muligheder i livet, siger Sofie Fiil Hjorth.

Tilbuddene indebærer for eksempel lektiecafe, træning i jobsamtaler og hjælp til at komme i kontakt med virksomheder.

- Det er verdens bedste sted at bo

Og selv hvis Houlkærvænget fra 1. december ikke længere er på listen over udsatte boligområder, så fortsætter det boligsociale arbejde, for der er afsat penge til arbejdet med helhedsplanen frem til 2025.

- Liste eller ej, så er det noget, vi har fokus på.

- Jeg håber selvfølgelig, at vi lykkes med det arbejde, vi har lagt for dagen, og at vi ikke nødvendigvis optræder på den liste, der kommer, siger udvalgsformand Stine Damborg (K).

I Houlkærvængets beboerforening er fingrene også krydset for, at den nye udsatteliste er uden deres boligområde, og formanden håber, at det kan ændre folks opfattelse af området.

Hun er i hvert fald ikke i tvivl om, at hun vil blive boende på Houlkærvænget, så længe det er muligt.

- Det er verdens bedste sted at bo, og den dag, jeg skal herfra, bliver det i en etværelses med låg, siger Charlotte Lund.

Houlkærvænget er landsdelens eneste boligområde på listen.