Byggeriet af Apples datacenter står stille

Arbejdet med Apples store datacenter i Foulum er gået i stå på grund af en uoverensstemmelse med entreprenøren.

En hektisk byggeplads er pludselig nærmest mennesketom.

Byggeriet af Apples nye datacenter i Foulum nordøst for Viborg er tilsyneladende gået i stå.

- Jeg har været ude og besigtige byggepladsen, og det er tydeligt, at der ikke er gang i byggeriet. Vi har fået at vide, at byggeriet i øjeblikket står stille, og at medarbejderne er sendt hjem, men vi ved ikke mere end det, siger Anders Carlsen, faglig sekretær for byggeriet hos 3F Viborg.

Ifølge Viborg Stifts Folkeblad bliver der stadig arbejdet på dele af byggepladsen, men en uoverensstemmelse mellem Apple og hovedentreprenøren Exyte har sat størstedelen af byggeriet i stå.

Det vækker undren hos Dansk Byggeri.

- Det er en drastisk beslutning at stoppe arbejdet. Det er svært at sige, hvorfor det udvikler sig på denne måde. Normalt skyldes det uoverensstemmelser i forhold til tid eller økonomi, men så plejer man jo at tage en forhandling om det og så komme videre, siger Niels Hansen, der er formand for Dansk Byggeri i Midt- og Vestjylland, til TV MIDTVEST.

Kommunen blander sig udenom

Apples danske erhvervseventyr blev oficielt skudt i gang i 2015, men Viborg Kommune brugte adskillige år inden da på at få aftalen i stand. Selv om datacenteret er vigtigt for kommunen, så har de dog ikke lyst til at blande sig i en eventuel konflikt

- Det er en sag mellem Apple og det irske entreprenørselskab, så det er ikke noget, kommunen blander sig i. Hvis det skal lande på kommunens bord, så skal det formentlig udvikle sig til at blive en længerevarende konflikt, lyder det fra formand for kommunens teknik- og miljøudvalg, Johannes Vesterby (V).

Apples kommenende datacenter i Viborg bliver et af verdens største. Det får et areal på 166.000 kvadratmeter, hvilket er mere end tre gange så stort som Apples nuværende hoveddatacenter i North Carolina i USA.

Indslag fra den 19. februar 2016: Mere end 200 virksomheder har lagt billet ind på at få del i opførelsen af Apples store datacenter ved Viborg.