Bychef: Vi er klar til delvis genåbning

Antallet af smittede i kommunen er lavt, og de handlende i Bjerringbro er klar til en delvis genåbning.

2:26
Lige nu bliver der i Bjerringbro krydset fingre for, at der snart kommer lidt mere liv i byen.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Debatten om hvornår og hvordan, der skal genåbnes helt eller delvist fylder en del i disse dage. Seneste har partiet SF tilsluttet sig blå bloks krav om en delvis åbning af samfundet igen 1. marts. 

Partiet vil blandt andet have en eller anden form for genåbning af de små butikker. I Bjerringbro er der en del af de netop små butikker. Her håber man også på, at nedlukningen snart er forbi, fortæller bychefen. 

- Jeg tror egentlig Bjerringbro ligner mange andre byer. Vi er ved at være godt trætte af corona. Mange af vores butikker har jo ikke haft åbent længe, siger bychef, Lars Christiansen. 

På gågaden i Bjerringbro skal man da også spejde langt efter livstegn lige nu. Handelslivet i en by med 7500 indbyggere er presset. 

- De har knoklet med at få kaldt kunderne til på facebook og andre sociale medier. Vi har også forsøgt at få folk til at handle lokalt på deres webshops, men det er jo ikke nok. Vi er nødt til at have folk ind i byen og ned i butikkerne, siger Lars Christiansen. 

Lukker og slukker

I dag var der ophørsudsalg i butikken Mad & Vintorvet i Bjerringbro. Vin og delikatesser er dagligvarer, så butikken har ikke været tvunget til at lukke, men uden kunderne i byen, så kan det ikke længere hænge sammen for butikken, der nu lukker.

Gennemstrømningen af kunder i Bjerringbro har ikke været nok til at holde gang i delikatesse-butikken Mad & Vintorvet.
Gennemstrømningen af kunder i Bjerringbro har ikke været nok til at holde gang i delikatesse-butikken Mad & Vintorvet.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

- Det er forfærdeligt. Det var den bedste arbejdsplads, og vi var en stor familie herinde. Og nu er det bare slut. Det er sørgeligt med sørgeligt på, siger Mette Møller Larsson.

Under et år efter hun begyndte i butikken skal hun nu kigge sig om efter et andet arbejde.  

- Jeg har været med fra åbningen 25. maj. Der var godt gang i den de første par uger. Efter butikkerne lukkede igen (i december red.), så er gennemstrømningen af kunder generelt i hele byen er jo bare faldet helt vildt. Og det er den jo så også ved os siger, Mette Møller Larsson, der har arbejdet i forretningen som delikatesseassistent.  

Butikken har blandt markedsført sig mod fester, men dem er der ikke mange af tilbage på grund af forsamlingsforbuddet. Mette Møller Larsson peger på, at det har haft en afgørende betydning for at butikken nu må lukke. Hun giver ikke det helt store for udsigten til en genåbning nu. 

- Det er for sent. Det er ærgerligt, og det er så træls, men det er for sent, siger Mette Møller Larsson. 

Butiksejer: Det skal være forsvarligt   

En anden af de små butikker i byen er tøjbutikken Anni-Thing. Her har butikken været lukket siden december.  

- Vi trænger alle sammen til at åbne, for vi trænger til at se vores kunder. Men jeg har jo været heldig ved at have en webshop, og ved at holde gang i live-salg på facebook, siger  Anni Lund, der ejer og driver butikken. 

- Så vi holder en lillebitte omsætning, samtidigt med at vi kan få hjælpepakkerne, så jeg er ikke så alvorligt truet af det her, siger butiksindehaveren. 

Hun mener sagtens butikkerne kan håndtere en genåbning, selv om det skulle blive med flere nye restriktioner. 

- Jeg kan sagtens styre, om der kommer en eller to ind ad gangen, hvis det er det, der er kravet. Ingen problem. 

Hun mener ikke, der skal åbnes for enhver pris. Der skal være sundhedsfaglig bund i beslutningen. 

- Jeg tænker på mig selv og mit eget helbred. Hvis jeg bliver syg og er nødt til at lukke i en måned eller to, så bliver jeg hårdt ramt. Jeg mener ikke, der skal åbnes, bare på grund af at et eller andet flertal i Folketinget får det igennem. Men hvis det er forsvarligt, så er jeg helt med på det, siger Anni Lund.  

Bychefen er nervøs for, om kunderne helt kan ændre adfærd i forhold til det lokale handelsliv.

- Det værste der kan ske, det er, at kunderne vender sig til at handle på nettet, siger han.  

- Når jeg ser på smittetallene både i Viborg Kommune, men sådan set også i den øvrige del af den region vi befinder os i, så giver det rigtig god mening, at begynde at kigge på en delvis genåbning, siger Lars Christiansen.   

Over en fjerdedel af landets kommuner har færre end 20 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge og er altså under sundhedsmyndighedernes bekymringsgrænse. Blandt dem er fem af 13 kommuner her i landsdelen, heriblandt også Viborg Kommune.