Budgettet er lagt i Viborg Kommune: Skatten sættes ned

Borgerne i Viborg Kommune kan se frem til flere penge mellem hænderne, da der i det nye budget er fundet plads til en sænkning af kommuneskatten.

Onsdag eftermiddag blev der skrevet under på Viborg Kommunes nye budget, og for en sjælden gangs skyld var der flere penge at fordele, end der plejer at være.

quoteDet har været et bedre budget end i mange år, også fordi vi har haft flere penge at gøre med.

Ulrik Wilbek, Borgmester i Viborg Kommune

Det har blandt andet medført, at kommuneskatten sænkes med 0,2 procent. Dermed er skatten i Viborg Kommune på niveau med de andre kommuner i Region Midtjylland, hvor skatteprocenten ligger på 25,5 %.

Generelt bærer budgettet præg af, at kommunen har haft flere penge mellem hænderne, så der har været plads til at investere.

- Det er et budget, jeg meget tilfreds med, for vi har fået tilgodeset en lang række områder. Vi har kunnet putte nogle flere penge i driften i velfærden, og alt i alt har det været et bedre budget end i mange år, også fordi vi har haft flere penge at gøre med, siger borgmester, Ulrik Wilbek til TV MIDTVEST onsdag aften.

En 0,2 procents skattelettelse lyder ikke af meget. Omregnet til fysiske penge giver det en tusindkrone-seddel mere til hver enkelt borger i Viborg Kommune om året. Fordelt på 12 måneder giver det 83 kroner. Noget der ikke vil gøre det store udslag for en husholdning.

- For nogen er tusind kroner jo meget, og vi kan jo alle sammen finde noget at bruge tusind kroner til. Nu fik vi muligheden for at sætte skatten ned på niveau med de andre kommuner, så det ville vi selvfølgelig gerne gøre, fortæller borgmesteren.

Det er en kompensationsordning fra statens side, der gør det muligt at sætte skatten ned. Den betyder, at kommunens skattesænkning på 31 millioner kun koster kommunen 3 millioner. Denne ordning mangler sidste godkendelse, men alt tyder på den går igennem, oplyser Ulrik Wilbek

Flere penge til ældre- og socialområdet

De ekstra penge i Viborg Kommune har betydet, at ældreområdet har fået tilføjet 18 millioner kroner. Social- og handicapområdet har fået tildelt fem millioner ekstra.

- Vi har været udfordret på socialområdet, hvor vi nu har kunnet tilføre en del ekstra penge, hvilket vi selvfølgelig er glade for, siger Ulrik Wilbek.

Foruden skatte- og velfærdsområdet, så har byrådet også givet penge til anlægsområdet. Blandt andet får Sparkær et trinbræt. Noget de i byen har ønsket sig længe.

Stoholm får over de næste fire år 120 millioner til at bygge en helt ny folkeskole, mens der er fundet ti millioner til en ny idrætshal i Houlkær.

Det eneste byrådsmedlem, der valgte at stå uden for budgettet, var Flemming Gundersen fra Enhedslisten.