Brystkræft-skandalen: Overlæge skulle bedømme andre læger

Mammografilægen fra Viborg, der formodes at have lavet fejl i en række undersøgelser for brystkræft, var selv bedømmer af andre læger.

På trods af flere klagesager om overset brystkræft har mammografilægen Viborg fungeret som faglig bedømmer af andre læger, når de skulle ansættes, det skriver Jyllands-posten. 

Avisen har undersøgt Region Midtjyllands egne lister over de faglige bedømmere, og her er overlægen stadigvæk opført på listen, på trods af at han efter skandalesagen i Viborg nu har forladt sin stilling. 

02:01

Den såkaldte kræftskandale på Regionshospitalet i Viborg fortsætter. Nu har yderligere fem kvinder, der ellers var erklæret raske, fået at vide at de alligevel har brystkræft.

Luk video

Der er i øjeblikket ni erstatningssager, der nu er på vej fra kvinder, der er blevet undersøgt og erklæret raske af overlægen, men som efterfølgende har fået konstateret brystkræft. 

Men i følge Jyllands-Posten har de ansvarlige i Region Midtjylland ikke har opdaget eller reageret på, at overlægen dertil havde sammenlagt ti sager, hvor han har overset brystkræft hos kvinder. Alle ti kvinder har fået tilkendt erstatning af Patienterstatningen. 
 

Læs også Brystkræftsag: 1696 har bedt om ny undersøgelse

- Det er uforståeligt, at denne læge ikke er taget fra bestillingen for lang tid siden. Og selvfølgelig skulle så alvorlige klagesager have haft konsekvenser for alle de hverv, som lægen varetager. Man kan naturligvis ikke have ham siddende i et fagligt bedømmelsesudvalg, siger Annette Wandel, der er vicedirektør i interesseorganisationen Danske Patienter til Jyllands-Posten.  

Bent Hansen vil stramme op

Formand fro Region Midtjylland, Bent Hansen beklager sagen og siger til avisen; 

- Man forventer jo, at de som sidder og bedømmer andre læger forud for deres ansættelser, selv er faglige spydspidser og befinder sig i det øverste kvartil med hensyn til faglig dygtighed, siger Bent Hansen

Bent Hansen vil nu se nogle "automatikudnævnelser til bedømmelsesposterne" efter i sømmene. Når lægen kunne virke som mammografilæge i Viborg og samtidigt være faglig bedømmer, skyldes det ifølge Bent Hansen blandt andet, at regioner og sygehuse ikke er gode nok ti at udveksle erfaringer og danne overblik over om enkelte læger har ophobninger af klagesager. 
 

Læs også Brystkræftsag: Fem kvinder har fået konstateret kræft

Til Jyllands-Posten siger Bent Hansen, at han støtter forslag om, at patienterstatningen f.eks. skal have pligt til at give vigtig viden om sjuskede læger videre til Styrelsen for Patientsikkerhed. Men regionsformanden advarer mod et system, der hænger læger ud for enkelte uheldige sager.

- For så ender vi med, at ingen læger tør påtage sig de svære patientsager og operationer, fordi de risikerer at blive stemplet, hvis noget går galt, siger Bent Hansen til avisen