Børnehavebørn savner legekammerater

Omkring halvdelen af landets børn mellem fire og seks år siger, at de mangler børn at lege med, når de er i børnehave.

Godt hver andet barn i børnehaverne mangler andre børn at lege med. Det viser en ny undersøgelse, hvor børnehavebørnene selv har svaret på, hvordan de har det.

quote- Måske er der så en del børn i gråzonen, som egentlig fungerer udmærket og som ikke lige springer i pædagogernes øjne som nogen, der har brug for hjælp til at komme i gang med en god leg.

Anette Boye KochPh.d., VIA Pædagoguddannelsen, Aarhus

- Det er kedeligt bare at sidde og ikke have nogen at lege med, siger 5-årige Sigrid Høiris Annexgaard fra Børnehavet Bulderby i Viborg, der har 150 børnehavebørn.

Da TV MIDTVEST besøger børnehaven leger både Sigrid og Otto godt med deres venner. Men de har begge prøvet, ikke at kunne finde nogen at lege med i børnehaven.

- Så keder jeg mig bare. Hvis jeg ikke finder nogen at lege med siger, Otto Bjørn Holmberg, der er fire år.  

Det er Dansk Center for Undervisningsmiljø, der står bag undersøgelsen. Godt 3800 børn mellem fire og seks år  fra 210 institutioner over hele landet har svaret. Det er en computer, der har stillet spørgsmålene for at undgå, at de voksne ikke skulle påvirke svarene. 
 

Bjørn og Mohammed leger i børnehaven Bulderby. Det er "usigeligt" vigtigt for børn at lege, siger ekspert Anette Boye Koch. 
Bjørn og Mohammed leger i børnehaven Bulderby. Det er "usigeligt" vigtigt for børn at lege, siger ekspert Anette Boye Koch. 

Tallene i undersøgelsen kommer bag på den pædagogiske leder i Bulderby i Viborg, Aksel Borggaard Andersen. 

- Der skal ikke sidde nogen børn og være alene uden nogen at lege med. 

Men det sker ifølge undersøgelsen?

- Ja, det sker. Og jeg tænker, det må kalde på selvransagelse i mange daginstitutioner, siger Aksel Borggaard Andersen. 
 

- Det betyder usigeligt meget for børn at lege. Se interview med ekspert om børns behov for at lege.  

Pressede pædagoger
Anette Boye Koch, Ph.d., er ekspert i børn og trivsel på VIA Pædagoguddannelsen i Aarhus. Hun mener at en af forklaringerne på at så mange børn svarer, at de har oplevet ikke at have nogen at lege med er, at pædagogerne i daginstitutionerne er pressede. 

- Måske er der så en del børn i gråzonen, som egentlig fungerer udmærket og som ikke lige springer i pædagogernes øjne som nogen, der har brug for hjælp til at komme i gang med en god leg. De kan jo så være dem, der lider under det her, siger Anette Boye Koch. 

I Bulderby i Viborg erkender den pædagogiske leder, at der er rigeligt at se til for pædagogerne. 

9 ud af ti i undersøgelsen svarer, at de er glade for at gå i børnehave, og at de har gode venner. 
 

 

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.