Borgerprotester bremser den grønne omstilling

I Nr. Vinge i Viborg står borgerne i vejen for kommunens planer om et vindmølleprojekt. De vil have dem ud i vandet.

Elisabeth Lund er med i Aktivgruppen mod vindmøller ved Tjele Langsø og kæmper indædt for at få vindmøllerne ud på vandet. Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Udsigten til vindmøller har fået lokale borgere og foreninger i Nr. Vinge på barrikaderne.

Derfor har 594 borgere skrevet under i protest mod et vindmølleprojekt. Borgerne kæmper i stedet for, at vindmøllerne skal ud på havet og stå.

Læs også Helt i bund: Viborg og Silkeborg halter efter den grønne omstilling

Elisabeth Lund er med i Aktivgruppen mod vindmøller ved Tjele Langsø og kæmper indædt i kampen mod vindmøllerne.

- De vil skæmme området enormt meget, de er jo 150 meter høje. Og så står de på tværs af de fredede gæs og et Natur 2000 område, siger hun.

Nogle gange skal vi også turde at gennemføre projekter. Også selvom der er modstand. Fordi ellers når vi aldrig i mål med det, vi gerne vil.

Stine Damborg Hust, formand, Klima- og Miljøudvalget i Viborg Kommune

Protesterne står i kontrast til byrådets planer om den grønne omstilling, de underskrev i konstitueringsaften, hvor der står at blandt andet vindmøller skal bidrage til den grønne omstilling.

- Nogle gange skal vi også turde at gennemføre projekter. Også selvom der er modstand. Fordi ellers når vi aldrig i mål med det, vi gerne vil, siger formand for Klima- og Miljøudvalget i Viborg Kommune, Stine Damborg Hust.

De skal ud på havet - punktum

Formanden har dog respekt og forståelse for, at borgerne råber op.

- Jeg kan godt lide, at lokalbefolkningerne er engageret i deres lokalområde, og vi lytter selvfølgelig til deres spekulationer om at få en vindmølle i baghaven, siger formanden.

Protestgruppen fra Nr. Vinge holder dog fast i, at projektet skal ændres.

Læs også Vindmøller bliver stoppet af protester

Hvordan har I det med at modvirke kommunens klimaambitioner?

- Man skal ikke bevidstløst medvirke i den slags. Vi har ikke noget imod vindmøller – de skal bare ud på havet, siger Elisabeth Lund fra Aktivgruppen mod vindmøller ved Tjele Langsø, og fortsætter.

- Vi har nået grænsen for, hvad man kan byde mennesker, fauna og flora. Vindmøller bliver større og større, og de skal ikke stå på land.

Den konservative Klima- og Miljøudvalgsformand Stine Damborg Hust vil i fremtiden kæmpe for endnu bedre kommunikation mellem kommunen og borgerne.

02:09 Luk video