Borgere i Hvam luner sig ved deres varmepriser: Bliver ikke ramt af voldsomme stigninger

Birger Frandsen skiftede for tre år siden fra naturgasvarme til fjernvarme lavet af bark og sol, og det er han ekstra glad for i dag.

2:13
Birger Frandsen tager de stigende varmepriser helt afslappet.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Mens mange forbrugere lige nu er bekymrede over varmeprisernes himmelflugt, er der ingen grund til panderynker i Hvam, som ligger fem kilometer syd for Aalestrup.

Indtil for få år siden fik Hvam-borgerne deres varme fra et lille naturgasfyret varmeværk. Men så tilsluttede de sig det store varmeværk i Aalestrup, og det har de ikke fortrudt.

- Vi er bare heldige, at vi har fået det gjort rigtigt her i Hvam, siger Birger Frandsen, der er en af byens borgere og varmeforbrugere.

Tidligere brugte han sin brændeovn flittigt, fordi fjernvarmen fra det naturgasfyrede varmeværk var så dyr, men det har han ikke længere behov for.

- Vi fyrede jo for cirka 5000 om året i træ. Det gør vi jo ikke nu. Det er billigere at fyre med fjernvarme. Det kan slet ikke gå at fyre med træ nu, det er for dyrt, siger Birger Frandsen.

Varme lavet af bark og sol

AN Energi-værket i Aalestrup bruger ikke gas, men fyrer i stedte med bark og supplerer med solvarme, og det gør en markant forskel for prisen.

Barken er et restprodukt fra lokale savværker, og den er ikke belagt med afgifter eller påvirket af de tårnhøje gaspriser, så forbrugere af fjernvarme fra Aalestrup har ikke udsigt til ekstraordinære prisstigninger.

- Jeg synes jo, det er en forfærdelig situation for dem, der bliver ramt af de her prisstigninger, så vi er bare lykkelig for, at de ikke rammer os, siger Palle Jul Pedersen, der er driftsleder ved AN Energi.

Fjernvarmeværket i Aalestrup bliver ikke ramt af stigninger på hverken gas eller el, siger driftsleder Palle Jul Pedersen.
Fjernvarmeværket i Aalestrup bliver ikke ramt af stigninger på hverken gas eller el, siger driftsleder Palle Jul Pedersen.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

I Hvam er Birger Frandsen også rigtig godt tilfreds med at have skiftet varmeudbyder i tide.

- Jeg tør slet ikke tænke på, hvad det ville have kostet i dag med de gaspriser.

- Jeg kan godt have lidt ondt af de mennesker, der skal betale den høje pris, for det er der nogen, der skal desværre, siger han.

Løsning kan være på vej

Nogle af dem, der ser ind i en fremtid med store prisstigninger, er blandt andet varmekunder i Ulstrup og Bjerringbro, som vi tidligere har fortalt. Her stiger prisen på varme med 185 procent, og sådan er det for mange forbrugere, der har gasfyr eller bliver forsynet med varme fra værker, som fyrer med gas. 

Men der er måske en hjælpende hånd på vej til dem. Lige nu er der ved at samle sig et flertal uden om regeringen, der er villige til at lempe på afgifterne, så eksempelvis pensionister og lavtlønnede kan få hjælp til at skrue varmeprisen ned. 

- I Venstre mener vi, at alle danskere har behov for en hjælpende hånd med de her stigende varmpriser, der er. Det er helt ekstraordinære varmepriser, og det gør et kæmpe indtryk på os, og derfor er det ikke kun nødvendigvis folkepensionister, der skal hjælpen. Vi er meget villige til at se på, om vi også kan hjælpe bredere, siger klimaordfører Marie Bjerre (V).

Birger Frandsen fra Hvam har dog ingen problemer med at klare sig uden hjælp. Ifølge hans egne udregninger sparer han minimum 10.000 kroner om året på varmeudgifter efter skiftet fra naturgas til AN Energi.