BILLEDER: Flagermus vågner tidligt

Nyt udstyr har vist, at flagermusene i Mønsted Kalkgruber vågner langt tidligere end først antaget. Det kommer som en stor overraskelse for forskerne.

Det er ikke mere end en uge siden, at der blev sat fotoudstyr op i Mønsted kalkgruber for at fotografere flagermusene, men der har allerede været travlt i fotofælden. 233 flagermus fløj ud af kalkgruberne den første nat, og det er langt flere end forskerne havde regnet med. De havde nemlig forventet, at flagermusene i Mønsted kalgruber ville være i hi til slutningen af marts. Derfor kommer flagermusenes aktivitet som en overraskelse for alle.

- Vi kan se på nogle af billederne at de står i kø inde bagved for at flyve ud. Vi havde faktisk ikke troet, at de ville flyve ud en frostnat, men det gjorde de altså. Vi har også naivt troet, at flagermusene ventede til det blev forår, når der er mange insekter udenfor, siger daglig leder af Mønsted Kalkgruber, Per Bugge Vegger.

Fotofælderne er sat op af nogle tyske forskere for at finde ud af, hvor mange flagermus, der bor i kalkgruberne. Det nuværende gæt er omkring 18.000

Se billederne fra fotofælden her:

bat1.gif

bat2.gif

bat3.gif

TV/Midt-Vest bragte et indslag om fotofælderne, da de blev sat op 6. marts:

Mønsted Kalkgruber har investeret i tysk teknologi, der skal give et bedre billede af flagermusbestanden i kalkminerne.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.