Bilinspektør om dobbelt trafikdrab: Skyldtes dårlig vedligehold

En mand er tiltalt for uagtsomt manddrab ved en trafikulykke. En ulykke, der ifølge en bilinspektør skyldtes dårlig vedligeholdelse af en autotrailer.

Mandag kører sagen om en ulykke, der forårsagede to personers død den 28. juli 2017, ved Retten i Viborg. Her har den bilinspektør, der blev tilkaldt efter ulykken sidste år, i dag afgivet forklaring. 

Anklagerfuldmægtig Line Baungaard Hansen går efter bødestraf og ubetinget frakendelse af kørekortet.  

Hans klare konklusion er, at ulykken skete på grund af dårlig vedligehold af den autotrailer, der hoppede af og kørte over i modsatte kørebane og ramte en modkørende bil.

Heri sad et brødrepar på 53 og 61 år, som blev dræbt i sammenstødet, og en kvinde, der overlevede.

I retten har bilinspektøren forklaret, at lastbilen, som den tiltalte kørte i, og autotraileren var delvist rustet sammen, så man ikke ved kontrol ville kunne se, om de to sad ordentligt sammen.

Meget afhænger af, hvorvidt det ved Retten i Viborg vurderes, at føreren af lastbilen havde ansvar for, at anhængerkrogen rev sig løs.
Meget afhænger af, hvorvidt det ved Retten i Viborg vurderes, at føreren af lastbilen havde ansvar for, at anhængerkrogen rev sig løs.
Foto: Jacob Krogsgaard Nielsen, TV MIDTVEST

Måtte bruge en donkraft

Da bilinspektøren efterfølgende skulle undersøge autotrailerens tilkobling på et værksted, måtte han bruge en donkraft for at skille autotrailer fra den bil, han havde tilkoblet den.

Derudover kunne han efter ulykken konstatere, at bremserne på autotraileren 'reelt' ikke virkede. Den højre bremse virkede ikke, og den venstre virkede i mindre grad.

Ifølge bilinspektøren burde den tiltalte have kunnet mærke, at bremserne ikke virkede, når han bremsede under kørslen. Det kunne den tiltalte efter sigende ikke.

Autotrailer havde siddet på i flere måneder

Da den tiltalte skulle forklare sig i retten, kom det frem, at autotraileren formentlig har siddet på lastbilen gennem længere tid, muligvis flere måneder.

Den tiltalte sagde, at han havde kørt en varebil med en vægt på cirka 2,5 tons op på traileren, hvor den ikke var hoppet af kuglen på lastbilen, som traileren var tilkoblet.

Han surrede bilen fast på venstre forhjul. Derefter blev han først opmærksom på, at noget var galt, da den tiltalte umiddelbart inden ulykken fornemmer noget uro bagfra. Herefter så han i sit venstre sidespejl, at traileren var på vej op på siden af lastbilen, og så skete sammenstødet.

Manden er tiltalt for uagtsomt manddrab, som han nægter sig skyldig i. Han erkender dog, at hans kørekort var ugyldigt på ulykkestidspunktet.

Anklageren beder retten om at give ham bødestraf og fratage ham kørekortet ubetinget.

 

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien 112.