Befolkningstal boomer ude i verden: I Skals kæmper de for at få flere indbyggere

Mens antallet af mennesker på verdensplan netop har rundet en milepæl, kæmper flere byer i Midt- og Vestjylland med dalende indbyggertal. I Skals gør de noget ved problemet.

2:27
Heine Sørensen er formand for Skals Borgerforening, hvor de har sat flere initiativer i gang for at vende den negative befolkningstilvækst.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Verdens befolkning har netop rundet en opsigtsvækkende milepæl.

I dag, tirsdag 15. november 2022, er der for første gang otte milliarder mennesker på Jorden.

Men mens befolkningstallet boomer på verdensplan, ser det anderledes ud mange steder her i landsdelen. 

I Skals nord for Viborg har de i flere år kæmpet med fraflytning og faldende indbyggertal. 

- Det skyldes, at vi ikke har været i stand til at trække de unge mennesker til byen. Antallet af børnefamilier, der har søgt Skals, har været nedadgående, fortæller formand for Skals Borgerforening Heine Sørensen.

Plejehjemmet i byen er ved at blive nedlagt, og byens stolthed Sparekassen lukkede sidste år. Men nu er kræfterne i byen sat ind på at vende den udvikling. 

De omtrent 1800 indbyggere i Skals vil gerne blive flere. De har ikke givet op. Tværtimod.

- Nu skaber vi nogle rammer, hvor det igen bliver attraktivt at søge til Skals. Måske en lidt billigere bolig eller lidt bedre faciliteter i forhold til pasning, fortæller Heine Sørensen.

Kranen troner over byen

Heine Sørensen peger op i luften. Byggepladskranen troner over byen, påpeger han, mens han viser TV MIDTVESTs journalist rundt i Skals. 

Det vidner om, at der er driftige ting i gang, mener han.

- Man ser byggekranen overalt i byen, når man færdes her. Og så tænker man, det er et tegn på udvikling. Det er ikke nedbrydning. Det er opbygning, fortæller Heine Sørensen.

Rundvisningen lægger vejen forbi den grund, der i årtier har huset den store møbelfabrik, Skalma.

- Den er lidt mindre i dag, som vi kan se, siger Heine Sørensen, der fortæller, at industrivirksomheden i tidligere tider havde 200 medarbejdere.

En del af fabrikken er stadig i funktion til produktion, men meget af den tidligere fabriksgrund er lige nu en bar byggeplads, hvor en gravko i baggrunden arbejder med at bryde de gamle bygninger ned.

Den gamle fabriksbygning i midten af Skals er ved at blive brudt ned for at nye boliger kan opstå.

Udvikling, ikke afvikling

Det 4,5 hektar store areal midt i Skals genopstår i snart en ny funktion med et plejecenter og op til 70-80 lejeboliger. Det nye område kaldes Skalmaparken.

- Udvikling er det modsatte af afvikling. Vi er stolte af, at vi som by har været med til at præge udviklingen, siger Heine Sørensen.

Det har været altafgørende for byen, at borgerne har taget sagen i egen hånd for at få flere til at flytte til Skals. For der er plads nok her, understreger borgerforeningsformanden. 

Men otte milliarder mennesker på kloden er mange. Så mange er der trods alt ikke plads til i Skals.

- Vi kan godt tage en pæn slat af dem. Om vi tage 50-100.000 af dem her i Skals, det er nok lige at tage munden for fuld, men vi kan godt tage et par hundrede af dem. Uden at blinke, siger Heine Sørensen.

Og det ser ud til at gå den rigtige vej. Sidste år blev Skals kåret til årets landsby i Region Midtjylland.