Bedrageri og dokumentfalsk for 21 millioner kroner: Familiefar fra Karup idømt 2,5 års fængsel for millionsvindel

Jeff Egert Lyhne fra Karup skal 2,5 år i fængsel for bedrageri og dokumentfalsk for i alt 21,7 millioner kroner. Han har blandt andet misbrugt bryggeriet Carlsbergs navn.

Den 31-årige blev dømt ved retten i Viborg tirsdag. Han udbad sig efterfølgende betænkningstid.
Den 31-årige blev dømt ved retten i Viborg tirsdag. Han udbad sig efterfølgende betænkningstid.
Foto: Henrik Drivsholm, TV MIDTVEST

Det begyndte med en husdrøm, men endte med en fængselsdom for Jeff Egert Lyhne.

Den 31-årige mand fra Karup blev ved Retten i Viborg tirsdag idømt 2,5 års fængsel for bedrageri og dokumentfalsk for i alt 21,7 millioner kroner. Anklageskriftet var på 27 forhold, og han blev kendt skyldig i dem alle.

Men hvordan ender en tilsyneladende gennemsnitlig familiefar fra Midtjylland med sådan en dom?

Sagen begynder tilbage i 2016, hvor Jeff Egert Lyhne får en skade på en finger i forbindelse med sit arbejde. Han anmelder episoden som en arbejdsskade til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

- Han fortæller sin daværende kone, at han forventer at få en stor millionerstatning, så de tager kontakt til et stort husbyggefirma i Herning og kigger efter byggegrund, siger Gorm Søgaard Lund, der er specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Problemet er bare, at Jeff Egert Lyhne i 2017 får afslag på sin ansøgning om erstatning for sin arbejdsskade. Til konen fortæller han imidlertid, at han er blevet tilkendt en erstatning på 1,7 millioner kroner, og parret har allerede aftalt at bygge hus for 2,4 millioner.

Gentager samme svindelnummer

Nu er gode råd dyre, så Jeff Egert Lyhne forfalsker en godkendt udbetaling på 1,7 millioner kroner fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Med den i hånden får han en bankgaranti til byggefirmaet og et kortfristet lån på 500.000 kroner til køb af byggegrund.

- Banken tænker, at der snart venter en stor millionerstatning, så de låner gerne Jeff Egert Lyhne penge i 14 dage. Han skriver under på lånet med sit og konens NemID - dog uden hendes vidende, siger Gorm Søgaard Lund.

Men erstatningspengene lader af gode grunde vente på sig, så byggefirmaet og banken kontakter politiet. Dem får Jeff Egert Lyhne dog også overbevist om ægtheden af sine erstatningspapirer.

I mellemtiden har han også oprettet et firma, Lyhne 3D Print, hvor han med den falske erstatning forsøger at købe en erhvervsejendom i Karup, hvor familien - der har solgt deres hus i forventningen om at bygge nyt - har lejet sig ind og nu også bor.

Med falske ordrer på blandt andet 3D-printede holdere til bryggeriet Carlsberg, som han dog aldrig har haft kontakt til, får han overbevist en revisor om at lave et budget. Men altså på falske forudsætninger.

- Med det får han i en anden bank udstedt et lån til 3D-printere på 900.000 kroner og endnu en bankgaranti til husbyggeri på 2,9 millioner kroner, siger Gorm Søgaard Lund.

Korthuset vælter

På den måde ender Jeff Egert Lyhne med at have bedraget for 8,7 millioner kroner og lavet dokumentfalsk for 13 millioner kroner. Sammenlagt 21,7 millioner kroner i delvist overlappende, men selvstændige forbrydelser, som han nu skal 2,5 år i fængsel for.

- Jeg har aldrig tidligere set, at efter man er blevet afsløret i et bedrageri over for politiet, at man så går direkte videre til det næste bedrageri. Vi ser det med tasketyverier, men ikke bedragerier i den her skala for disse beløb. Det er usædvanligt, siger Gorm Søgaard Lund.

Det, der fældede ham, var, da han forsøgte at købe den lejede ejendom på Industrivej i Karup. Her forlangte udlejeren, efter at have ventet på købesummen i en rum tid, at de sammen ringede til Jeff Egert Lyhnes bank for at bekræfte, at pengene var på vej.

- De ringer rundt til pengeinstitut efter pengeinstitut, som alle gentager den samme sætning: ”Du skylder stadig sådan og sådan, x antal kroner”, siger specialanklageren.

Han er tilfreds med dommen, mens den dømte udbad sig betænkningstid. Gorm Søgaard Lund forventer dog ikke, at Jeff Egert Lyhne vil få alverden ud af at anke til landsretten.

- Jeg kan ikke se, at han kan opnå ret meget. Dommen ligger i det område, hvor man bør udmåle straffen. Og der er en risiko for en højere straf i landsretten, siger han.