Arne og Brad sparer sine kollegaer for tunge løft

Sterilcentralen på hospitalet i Viborg får nu hjælp fra en helt særlig slags robotter.

På Regionshospitalet i Viborg har de fået to nye medarbejdere. Robotterne Arne og Brad er nemlig kommet til på hospitalets sterilcentral, hvor de to har fået til opgave at fragte instrumenter, når de skal til storvask i en af afdelingens vaskemaskiner.

quoteDet betyder, at vi i virkeligheden kan operere flere patienter på den samme dag og på den samme stue.

Leni Abrahamsen, Oversygeplejerske, Operation og Intensiv, Regionshospitalet i Viborg

- På den måde kan vi undgå rigtig mange tunge løft, gentagne bevægelser og vrid i kroppen. Og det betyder samtidig, at vores dygtige medarbejdere kan bruge tiden og kræfterne på de specialiserede opgaver frem for simple opgaver med at flytte rundt på instrumenterne, fortæller afdelingssygeplejerske Karina Vestergaard Jensen.

Sterilcentralen er en central aktør på Regionshospitalet Viborg og servicerer omkring 20 afdelinger og afsnit. Afdelingen har gennem den seneste tid været under ombygning, og i dag blev den røde snor så klippet til indvielsen af første del af den store ombygning.

I forbindelse med ombygningen er en del af opgaverne blevet automatiseret blandt andet via robotteknologi, og dte er så her, at Brad og Arne kommer ind i billedet. Det betyder dog ikke, at der kommer færre varme hænder.

- Det betyder, at vi i virkeligheden kan operere flere patienter på den samme dag og på den samme stue, fortæller Leni Abrahamsen, der er oversygeplejerske fra Operation og Intensiv på Regionshospitalet i Viborg.

Skrækeksemplet fra Skejby 

Til indvielsen på Regionshospitalet i Viborg var både Energi-, Klima- og Forsyningsminister og Regionsrådsformand Anders Kühnau mødt op. Sidstnævnte var særligt optaget af et særligt emne.

I efteråret 2018 måtte Skejby Sygehus nemlig aflyse stort set alle operationer på grund af akut mangel på rene instrumenter. Aflysningerne skyldtes, at Sterilcentralen på grund af driftsproblemer og personalemangel ikke kunne nå at vaske og sterilisere de instrumenter, som skulle bruges under operationerne. 

Vi kommer ikke til at opleve en situation som den på Skejby Sygehus her?

- Det kan jeg ikke forestille mig. Jeg har selv i dag benyttet lejligheden til at spørge ind til nogle af de ting, som jeg ved, har været en udfordring i Skejby, fordi jeg har brugt rigtig meget tid og energi på lige præcis de udfordringer, fortæller Anders Kühnau. 

Den anden og sidste del af afdelingen, hvor instrumenterne sterilliseres og pakkes, forventes at stå færdig i 2021.

Sterilcentralen på hospitalet i Viborg får nu hjælp fra en helt særlig slags robotter.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.