Antal af fedmeoperationer rasler ned

De seneste fem år er antallet af fedmeoperationer faldet dramatisk. Flere eksperter mener, at vi nu opererer alt for få.

Siden regeringen i 2010 strammede kravene for, hvem der kan få en fedmeoperation, er antallet af operationer faldet drastisk. Ledende overlæge på Kirurgisk afdeling på Regionshospitalet i Viborg, Einar Pahle, mener, at man nu opererer alt for få.

- Belægget for at operere færre er der simpelthen ikke, når man betragter det rent sundhedsmæssigt. De skærpede krav er udelukkende baseret på økonomiske beregninger, siger Einar Pahle til Dagbladet Holstebro-Struer.

I 2010 blev over 1.200 personer behandlet for fedme i Region Midtjylland. I år forventer regionen at behandle ca. 120. Nu opererer man altså kun en tiendedel af, hvad man gjorde for fem år siden.

Operation er ikke ren lykke

Steen Bønløkke Pedersen, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor i fedtvævsbiologi på Aarhus Universitet, er enig i, at man nu opererer for få.

- En operation er ikke ren lykke, der følger nogle omkostninger med, men statistisk går langt de fleste godt, og der går mange rundt derude, som med fordel kunne vælge en operation, siger han til Dagbladet Holstebro-Struer.

Begge eksperter mener, at de praktiserende læger henviser færre til fedmeoperation end tidligere. Det er især det negative syn på fedmeoperationer, der gør, at de hellere vil sende folk på kur eller til psykolog.

- Lægerne skal have noget mere oplysning. Der er desværre ingen slankekure, der dur i længden. Mange taber af sig selv, men 90 procent af dem, der gør det, tager på igen. Vi ser det desværre gang på gang, siger Einar Pahle til Dagbladet Holstebro-Struer.

I februar samlede Region Midtjylland alle fedmeoperationer i Viborg. Se indslaget her:


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sundhed.