Anklager efter dom i narkosag: Kokain er farligt stof og det skal straffes hårdt

Efter en omfattende politiefterforskning og anklagearbejde er seks mænd i dag idømt fængsel på mellem ni og 16 års fængsel. Specialanklager Lise Hebsgaard er særdeles tilfreds med dommen.

Retten i Viborg satte i dag et foreløbigt punktum i en spektakulær narkosag. Her blev Rustam Gusneev på 31 år - en hollandsk statsborger med bopæl i Silkeborg - og ukrainske Oleksandr Dmytruk på 30 år hver idømt 16 års fængsel.

De to mænd er dømt for at være bagmænd i en sag om indsmugling af mere end 90 kilo kokain. Yderligere fire mænd er i dag dømt i sagen.

quoteDet er nogle meget hårde straffe, men det er også et meget farligt stof, de har importeret til Danmark for at tjene nogle nemme penge, så det skal straffes hårdt

Lise Hebsgaard, specialanklager, Midt- og Vestjyllands Politi

Seks mænd skal have lange fængselsstraffe for indsmugling af 93 kilo kokain hvis det står til Midt- og Vestjyllands Politi.

- Det har været en meget omfattende efterforskning, og det har været en lang og omfattende hovedforhandling, men dommen er stort set som ønsket i anklageskriftet, siger Lise Hebsgaard, der er specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Anklageren havde ønsket de i alt seks mænd, der var tiltalt i sagen, straffet for indførelse af 93 kilo kokain, og de er dømt for at have bragt i alt 92 kilo ind i Danmark.

- Og samtidig får de nogle meget lange straffe, så jeg er meget tilfreds, forklarer Lise Hebsgaard efter dagens arbejdsdag, hvor der altså blev sat punktum i en omfattende sag ved Retten i Viborg.

Omfattende indsmugling af kokain

Sagen drejer sig om indsmugling af kokain i store mængder fra Holland. I alt var seks mænd tiltalt i sagen, som blev indledt ved retten i december – alle seks blev i dømt straffe på mellem 9 og 16 års fængsel.

Smugleriet strakte sig ifølge tiltalen fra oktober 2017 til juni 2018. I en større aktion i december 2018 skred Midt- og Vestjyllands Politi i samarbejde med andre politikredse til anholdelse af flere af de mistænkte.

De to transportører er ifølge dommen ukrainske Petro Koberniuk, der bragte 51 kilo til Danmark, mens den anden er Mykola Nevoda, der har 41 kilo på sin samvittighed.

Midt og Vestjyllands Politi har optrevlet en usædvanlig stor narkosag om indsmugling af kokain.

Koberniuk er idømt en tillægsstraf på ni år,som skal lægges til en tidligere straf på fire år. Nevoda er straffet med fængsel i 13 år.

- Det er nogle meget hårde straffe, men det er også et meget farligt stof, de har importeret til Danmark for at tjene nogle nemme penge, så det skal straffes hårdt, lyder det fra Lise Hebsgaard, der fortæller, at det er meget, meget sjældent, at narkosager straffes med helt op til 16 års fængsel. 

To af de nu dømte ukrainske mænd blev i øvrigt anholdt i Polen, hvorfra de blev udleveret til Danmark.

De syriske mænd Mohammed Jalal Muslim og Tarek Alkhoder er straffet med fængsel i 11 år og med 9 år og 3 måneder. De er fundet skyldige i at have håndteret en del af den indsmuglede narkotika.

Domsafsigelse i en Corona-tid

Normalt afsiges domme i retsmøder, hvor de tiltalte er til stede i retten. Men på grund af coronavirusset modtog de tiltalte mænd og deres forsvarere i stedet dommene i de arresthuse, hvor de sidder varetægtsfængslet. Via en videoforbindelse til retten blev de præsenteret for konklusionen.

- Normalt har vi jo været en 30-40 personer klemt sammen i retslokalet, så det var jo noget helt andet i dag, fordi de tiltalte og deres forsvarere deltog ude fra arreshusene. Så der var jo kun tilhørere. Det var meget anderledes, men det var vigtigt, at vi kunne få afsagt en dom i dag, lyder det fra specialanklager Lise Hebsgaard.

Fem af de dømte har straks anket til landsretten for at opnå frifindelse, mens den sjette, Petro Koberniuk, har valgt at tage sig betænkningstid med hensyn til eventuelt at anke.

Samtlige dømte er i øvrigt blevet udvist af Danmark.

 

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien 112.