Alle dyr aflivet på smittet farm i Viborg: Ingen fugleinfluenza fundet på omkringliggende farme

9000 fjerkræ i en smittet besætning ved Løvel nord for Viborg er alle blevet aflivet. Myndighederne er nu i gang med den endelige rengøring efter udbruddet med fugleinfluenza.

Omkring årsskiftet blev der fundet fugleinfluenza i en fjerkræsbesætning ved Løvel nord for Viborg.

I dagene efter nytår begyndte Fødevarestyrelsen sammen med Beredskabsstyrelsen at aflive samtlige 9000 fjerkræ i den smittede besætning. 

Det arbejde er nu overstået, fortæller Flemming Kure Marker, veterinærchef i VeterinærNord i Fødevarestyrelsen.

- Det tog en lille uge, inden vi var helt afsluttet med alle aflivninger derude. Nu er vi i gang med den endelige rengøring, siger han.

Derefter skal farmen desinficeres, før der igen må komme dyr ind.

Ikke andre smittede farme

Selvom alle dyrene på den smittede farm nu er aflivet, skal avlere i en radius af tre kilometer fra den smittede besætning stadig holde deres dyr inde, ligesom der også stadig er restriktioner for avlere indenfor en radius af 10 kilometer fra den smittede farm.

Indtil videre er der ikke fundet andre udbrud med fugleinfluenza i nærheden af den smittede farm. 

Men Flemming Kure Marker forklarer, at det heller ikke har været forventningen, at udbruddet på farmen ved Løvel ville smitte omkringliggende fjerkræsbesætninger direkte.

- Det er ikke det, vi nødvendigvis ser, at det smitter fra farm til farm. Det er formentlig de vilde fugle, der er skyld i smitten, siger veterinærchef Flemming Kure Marker.

Smitte i vilde fugle bliver løbende overvåget af Fødevarestyrelsen, som offentliggør, hvor og hvornår der findes døde vilde fugle med fugleinfluenza på styrelsens hjemmeside.

Alvorlig form for fugleinfluenza

I øjeblikket er det en særligt alvorlig form for fugleinfluenza, som myndighederne har observeret i de smittede fugle.

- Vi har set i år, at det er en højpatogen form. Det vil sige, at den er mere alvorlig, end det vi har set andre år. Den er alvorlig på den måde, at der er rigtig mange dødsfald i de besætninger, den har ramt, siger Flemming Kure Marker fra Fødevarestyrelsen.

Modsat har en lavpatogen form for fugleinfluenza mindre indflydelse på fuglene, og de bliver mindre syge, fortæller han. 

Der er ikke noget, der tyder på, at den nuværende form for fugleinfluenza har kunnet smitte mennesker.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Miljø.