Alene og uden ilt: Viborgenser tæt på toppen af Mount Everest

27-årig kan blive første dansker til at klare udfordrende rute op ad Mount Everest alene og uden kunstig ilt.

Hvis det går efter planen, når viborgenseren Rasmus Kragh toppen af Mount Everest mandag morgen.
Hvis det går efter planen, når viborgenseren Rasmus Kragh toppen af Mount Everest mandag morgen.
Foto: Privat

27-årige Rasmus Kragh satte sig for omkring halvandet år siden et mål. Han ville bestige verdens højeste bjerg helt alene uden kunstig ilt.
    
Ruten skulle gå op ad bjergets nordside i Tibet, som er mere isoleret, krævende og koldere end den nepalesiske side.
    
Hvis alt går vel, når Rasmus Kragh Mount Everests tinde mandag morgen. Klarer han det, bliver han den første dansker i et eksklusivt selskab på færre end ti personer.
    
Det fortæller Michael Møllegaard, der er en del af projektet "Viborg på Toppen". Bjergbestigeren har arrangeret turen med hjælp fra Michael Møllegaard og Niels Ole Pedersen.
    
Michael Møllegaard er løbende i kontrakt med 27-årige Rasmus Kragh.
    
- Det lyder, som om det går fuldstændig, som det skal. Mit indtryk er, at han er så fit og så klar, som han kan være, siger Michael Møllegaard, der hovedsageligt står for markedsføringen af turen og bjergbestigerens sociale medier.

2:08
Den 15. maj bragte vi dette indlsag om Rasmus Kragh, mens han forberedte sig på at nå toppen af Mount Everest uden ilt.

    
Som forberedelse til at klare turen op ad Everest på 8848 meter besteg Rasmus Kragh verdens 8. højeste bjerg, Manaslu i Nepal, og 6. højeste bjerg, Cho Oyui Himalaya. Han nåede begge toppe alene og uden brug af kunstig ilt.
    
Ifølge Michael Møllegaard har han også brugt omkring halvanden måned på at tage flere ture op og ned ad Mount Everest for at vende sin krop til højden og iltmængden.
    
Der kan forekomme højdesyge, hvis kroppen ikke når at tilpasse sig til den tynde luft i store højder.
    
For Rasmus Kragh er den største fare ifølge Møllegaard, at han er afsted uden kunstig ilt.    
Bjergbestigeren valgte at tage turen, fordi det kun er lykkedes få at nå bjergets tinde alene og uden kunstig ilt.      
   
- Han gør det, fordi det ikke er noget, ret mange andre har gjort. Rasmus er en, som godt kan lidt at udfordre sig selv og prøve sine grænser af.

 - Rasmus' ønske og ambition har været at bestige bjerget "så ægte som muligt" uden hjælpemidler som kunstig ilt, siger han om den tidligere eliteløber på landsholdet.
    
Når den 27-årige bjergbestiger når toppen af verdens højeste bjerg, bliver han kun deroppe i kort tid. Der er så lidt ilt, at Rasmus Kragh højst bliver 5, 10 eller 15 minutter øverst på bjergets tinde, fortæller Michael Møllegaard.

288 bjergbestigere er døde på Mount Everest, siden bjerget blev besteget første gang i 1953 af Edmund Hillary og hans lokale bjergguide, som kaldes en sherpa, Tenzing Norgay.
    
/ritzau/