Aktion fra borgere redder stationsbygning i Stoholm i 11. time

Mandag morgen troppede borgere i Stoholm op foran stationsbygningen for at redde den fra nedrivning. Og det skete i sidste øjeblik - nedrivningsfirmaet var nemlig på vej.

Udover aktionen foran stationen, er 650 underskrifter mod nedrivningen samlet ind. Foto: Sofie Kyed TV MIDTVEST

Det var med stor forundring, at borgerne i Stoholm i slutningen af sidste uge blev klar over, at byens stationsbygning stod til nedrivning. Dog var det noget, der kunne få dem op af stolene, og mandag morgen stod de så klar med en aktion, der skulle stoppe nedrivningen.

Vi har måske sovet i timen.

Finn Godrim, initiativtager, projektgruppen Stoholm Station. 

Ikke nok med at der mødte borgere op foran stationsbygningen, er 650 underskrifter mod bygningens nedrivning også blevet samlet. 

- Jeg er dybt imponeret over hvor mange her i Stoholm, der har bakket op. Både med underskriftindsamling og ved at møde op i morges, siger Finn Godrim, der er initiativtager til projektgruppen Stoholm Station. 

- Bygningen har stået tom i mange år, og der er ingen, der har gjort noget, men da nedrivningsfirmaet nærmede sig, gik det op for os her i Stoholm, hvad det er for en perle, vi har, fortsætter han. 

Sådan så det ud i morges foran Stoholm Station.  Foto: Sofie Kyed TV MIDTVEST

Det kan måske lyde som om, at det er lidt sent at tage affære, men faktisk kendte byens borgere slet ikke til nedrivningsplanerne.

- Hvis jeg havde vidst noget, ville jeg have gjort noget, noget før. Men jeg vil være nysgerrig på, hvorfor vi ikke har vidst noget, noget før, siger Simon Højer, der bor i Stoholm, men som også er med i Viborg Byråd for De Konservative. 

- Jeg har tænkt mig at tage den op med mine kollegaer i byrådet, så vi kan blive klogere på, om der er noget, vi kan gøre bedre fremadrettet, fortsætter han. 

Bygningen skal bruges.

Det er DSB Ejendomme, der ejer bygningen, og det er derfor dem, der har valgt, at bygningen skulle rives ned efter at have stået tom i mange år. 

- Vi har tidligere forsøgt at få bygningen brugt til nogen, men der var der ikke den store interesse. Og set med de briller, var det dårlig økonomi for DSB Ejendomme, valgte vi at søge nedrivningstilladelse, siger Niels Dam, der er chef for Bygherre og Entreprise hos DSB Ejendomme.

02:14

Stoholms borgere fik i sidste øjeblik udskudt nedrivning af byens ældste bygning

Luk video

Men efter borgernes indsats, har DSB valgt at sætte sagen i bero - i hvert fald indtil midt i januar. 

- Jeg er imponeret af DSB. De har besluttet at sætte processen på hold. Vi har fået frem til den 12. eller 13. januar til at vise om vi kan komme videre med vores ideer og ønsker, siger initiativtageren Finn Godrim.

Og tiden skal bruges fornuftigt.

- Vi skal kigge nærmere på bygningen, og sætte os sammen som borgere i Stoholm og udveksle ideer, og så skal vi skaffe penge, så vi kan realisere nogle af de drømme, vi har for bygningen, siger Finn Godrim. 

- Nu kommer der noget initiativ, og derfor vil vi give dem en chance indtil 13. januar, og hvis de kan finde en anvendelse med en økonomi, der kan bære, siger chefen for Bygherre og Entreprise hos DSB Ejendomme, Niels Dam. 

Læs også Nabo om økonomisk støtte: - Det er jo latterliggørelse