Afvænningscenter bringer patienter i fare

Behandlingscenter Tjele behandler alkoholikere med afrusningsmedicinen Klopxid. Men det skal være en læge der ordinerer medicinen, og det er det ikke. Et klokkeklart lovbrud siger sundhedsstyrelsen.

Behandlingscenter Tjele er et alkoholafvænningsted, hvor alkoholikere bliver indlagt for at blive behandlet. Men stedet bringer sine patienter i fare, det fortæller TV2 Nyhederne.

Sygevagter og andre ansatte på behandlingscenteret uddeler afrusningsmedicinen Klopoxid, men reglerne foreskriver at Klopoxid kun må ordineres af en læge.

- Der er tale om potente afhængighedsskabende lægemidler og det er vigtigt, at det er en læge, der tager stilling til det. I værste fald kan det medføre akut hospitalsindlæggelse og dødsfald, hvis man ikke følger reglerne, siger tilsynschef Anne Mette Dons fra Sundhedsstyrelsen til TV2 Nyhederne.

Klart brud på lovgivningen

Sygevagterne uddeller medicinen efter et pointsystem, baseret på hvor meget patienten sveder, hvor meget de ryster og hvor ængstelige de er. Det vurderer sundhedsstyrelsen er et klart brud på lovgivningen.

En af de patienter der fik uddelt medicinen er socialrådgiver Linda Secher. Hun fik ordineret for meget medicin.

- Da jeg blev vækket en morgen, faldt jeg simpelthen på gulvet. Jeg var meget træt og kunne sove hele tiden. Og en af mine medpatienter kunne de ikke vække, så hun måtte en tur på Viborg Sygehus. Jeg synes, det er alvorligt, at man ikke kan vækkes. Det er da helt klart et tegn på, at man har fået for meget medicin, siger Linda Secher til TV2 Nyhederne.

Må lave om

Nu vil Behandlingscenter Tjele se på proceduren.

- Det er noget, vi kan blive nødt til at lave om på. Men det er også noget, der kan få konsekvenser for os, for det rejser spørgsmål om, hvilket beredskab man skal køre med, siger Knud Brinkløv med henvisning til, at det vil gøre behandlingen dyrere, hvis alle patienter skal tilses af en læge, før de får den stærke medicin, siger den virksomhedsansvarlige læge på behandlingscentret Knud Brinkøv til TV2 Nyhederne.