Aftalen er underskrevet: Nu bestemmer Viborg Kommune selv over ældreområdet

Viborg Kommune har mere eller mindre fået frie hænder på ældreområdet i de næste tre år efter at en ny velfærdsaftale er blevet underskrevet.

Social- og ældreminister Astrid Krag og borgmester Ulrik Wilbek underskriver aftalen, der giver kommunen mere frihed på ældreområdet..
Social- og ældreminister Astrid Krag og borgmester Ulrik Wilbek underskriver aftalen, der giver kommunen mere frihed på ældreområdet..
Foto: Viborg Kommune

Pleje- og omsorgscenter Toftegården i Møldrup fik i går besøg af social- og ældreminister Astrid Krag (S).

Her underskrev hun og borgmester Ulrik Wilbek (V) formelt en ny velfærdsaftale, som i tre år sætter Viborg Kommune fri fra bureaukrati og regulering på ældreområdet.

- Et flertal i folketinget har frisat Viborg Kommune fra stort set al lovgivning på ældreområdet med undtagelser fra nogle meget få hegnspæle. For eksempel at den ældre skal have den hjælp, som den ældre har brug for, og så skal der være et ældreråd. Men ellers er der stort set fri bane, fortæller Astrid Krag og fortsætter:

- Det betyder, at vi nu kan få lov til at eksperimentere med, hvordan vi får tiden tilbage til det helt væsentlige, nemlig tid til omsorg og tid til den enkelte ældre og medarbejdere.

At være frikommune giver mulighed for fritagelse fra statslige krav og regler som for eksempel dokumentationskrav. Forsøgene giver kommunen mulighed for at tænke anderledes og forny løsninger.

De ældre skal høres

Tilbage på et møde i august måned godkendte ældre- og aktivitetsudvalget i Viborg Kommune rammerne for arbejdet med velfærdsaftalen. Samtidig besluttede udvalget, hvordan borgere og medarbejdere skal inddrages i forandringerne i løbet af efteråret.

Frem mod ministerbesøget har byrådet i Viborg sammen med ældre- og aktivitetsudvalget og Viborg Ældreråd vendt forskellige temaer. Derudover har kommunen gennemført to store forløb. Et med samtaler med 250 borgere om det gode ældreliv og et andet, hvor ledere og medarbejdere har peget på konkrete forslag til, hvor ældreplejen skal sættes fri af reglerne.

- Det var vigtigt for mig, at en af de hegnspæle, som blev i vores lovgivning, var, at der skulle være et ældreråd. Det er vigtigt, man bliver ved med at lytte til borgerne, hvad der er deres oplevelse, fortæller Astrid Krag.

Ministeren glæder sig til at lære af frikommuneforsøget i Viborg, så andre kan få gavn af erfaringerne. 

- Nu har man kastet plejere op i luften, og man kommer til at finde ud af en masse ting, som vi skal tage med ud til resten af landet. Men det kan også være, man får afprøvet nogle ting, hvor man kan se, at det ikke var så godt, som man troede. Det skal vi lytte til, og så kan man rette op, siger ministeren.

0:56
De næste tre år kan kommunen selv bestemme på ældreområdet.