Affaldsindsamling: Carl og 146.000 børn rydder op i naturen

Landet over har 146.000 børn og voksne i denne uge meldt sig til Danmarks Naturfredningsforenings store affaldsindsamling.

- Der er der også noget "bygge-noget", lyder det begejstret fra 3-årige Carl Christensen fra Hald Ege Børnehus ved Viborg. Sammen med de andre børn er han taget i skoven for at rydde op.

- Jeg er taget ud for at samle affald, fordi det må ikke ligge i naturen, siger Carl Christensen.

Og den holdning er han ikke alene om. I løbet af ugen skal 146.000 børn og unge rydde op i naturen. Det sker som en del af den årlige affaldsindsamling, som Danmarks Naturfredningsforening står bag.

Carl Christensen er én af de 146.000 børn som samler affald i denne uge.
Carl Christensen er én af de 146.000 børn som samler affald i denne uge.
Foto: Jesper Bach Thomsen, TV MIDTVEST

I år har indsamlingen særligt fokus på cigaretskodder. For hver dag ender flere millioner skodder nemlig i naturen, fortæller foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding. 

- Cigaretskodder er den hyppigste type af affald, som vi finder ude i naturen. Derfor synes vi, at det er relevant at sætte fokus på.

- Det er jo et problem, fordi fugle kan tro, at det er mad og derfor komme til at spise det. Og så er der giftige stoffer, som frigives, når skodderne bliver nedbrudt i naturen, hvilket tager fem til ti år, siger hun.

Hald Ege Børnehus har travlt med at fjerne skrald fra skovbunden.
Hald Ege Børnehus har travlt med at fjerne skrald fra skovbunden.
Foto: Jesper Bach Thomsen, TV MIDTVEST

Maria Reumert Gjerding tilføjer desuden, at der i skodderne også findes mikroplastik. Derfor bidrager de mange millioner cigaretskodder også til mikroplast-problematikken.

Omkring 146.000 børn fra skoler og daginstitutioner har tilmeldt sig og sagt ja til at rydde op i naturen i løbet af ugen. Det er en rekordstor tilslutning, fortæller Maria Reumert Gjerding.

Det hele kulminerer på søndag, hvor mere end 1000 private arrangører som spejder- og idrætsforeninger, samler borgere til lokale affaldsindsamlinger.

Så meget affald er samlet ind de tidligere år: