Åbne igen: Ophobede sager giver travlhed hos retterne

Mandag åbnede landets retter igen op efter næsten seks uger.

De sidste seks uger har det ikke været muligt at behandle sager i de danske retssale, men i dag åbnede retterne igen dørene.

Mens dørene har været lukkede, så har man måtte udsætte en del sager, og det giver nu travlhed, forklarer retspræsident ved Retten i Viborg, Laila Nitschke. 

- Det har selvfølgelig ophobet sig nu. Vi havde travlt i forvejen, og nu har vi endnu mere travlt, siger hun og fortsætter:

- Det er klart, at de sager, vi har måtte udsætte de sidste seks uger, dem prioriterer vi højt og ser, om vi kan få dem afviklet så hurtigt som muligt, for der har borgerne en forventning om, at de skal have deres sager behandlet.

Der er langt mellem stolene i Retten i Viborg. Hvor det ikke er muligt med afstand har man sat plexiglas op.
Der er langt mellem stolene i Retten i Viborg. Hvor det ikke er muligt med afstand har man sat plexiglas op.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Der er dog også en anden type sager, der skal prioriteres højt.

- Derudover har vi en prioritering, der er udmeldt centralt fra, om at arrestantsager og nævningesager skal afvikles i det omfang, det overhovedet kan lade sig gøre. Og så skal straffesager som vold, voldtægt og våbensager også prioriteres højt. De retningslinjer følger vi.

Masser sikkerhed

Det har dog ikke været helt lige til at gøre retten klar til, at der igen kan køre sager. For der er stadig sikkerhedskrav i forhold til risikoen for smitte med coronavirus, som de skal lave op til. 

- Vi havde sidste uge til at forberede os på, hvordan vi kunne afvikle sagerne sundhedsmæssigt forsvarligt, forklarer Laila Nitschke.

Kravene betyder, at det ikke er muligt at have så mange tilhørere, som før. Og det er langtfra det eneste.

- Det gælder blandt andet, at der er fire kvadratmeter til hver person i lokalerne og at der er et afstandskrav på to meter. Hvor vi ikke kan overholde det, der har vi etableret plexiglas mellem de aktører, der skal sidde tæt, sådan vi sikrer, at der ikke sker smitte den vej, uddyber Laila Nitschke.

Retssale rundt om i landet har igen åbnet dørene.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien 112.