3F vinder lønkonflikt mod landmænd

Det er helt i orden at afskære en landmand fra at hente mælk fra sine køer, har Arbejdsretten slået fast.

En faglig konflikt må gerne gå så vidt, at en landmand kan blive afskåret fra at hente mælk fra sine køer. Det har Arbejdsretten i dag slået fast i en principiel dom, skriver Fagbladet 3F.

3F startede både en hovedkonflikt og en sympatikonflikt mod mælkeproducenterne Tage Laustsen fra Løgumkloster i Sønderjylland og Lars Kristensen fra Karup i Midtjylland, fordi de i mere end et år havde nægtet at tegne overenskomst. Det endte så vidt, at 3F gik efter at "berøve klagerne enhver eksistensmulighed" - og når der er tale om mælkeproducenter, så betyder det altså at spærre for adgangentil køernes mælk.

Konflikten var retfærdig

Arbejdsretten har nu frifundet 3F i sagen med begrundensen, at konflikten var inden for reglerne.

“Arbejdsretten finder, at 3F’s interesse heri er fundamental og så stærk og legitim, at den retfærdiggør, at der er varslet sympatikonflikter, som for at være effektive nødvendigvis må være økonomisk mærkbare for klagerne," skriver Arbejdsretten i dommen.

En dom, der skaber glæde hos 3F.

- Vi er meget tilfredse med tilkendegivelsen fra Arbejdsretten, der helt svarer til vores forventninger. Selv om de har et par tusinde køer og leverer over 50.000 liter mælk om dagen, forsvarer de en timeløn på 100 kr. alt inklusive. Der er tale om rendyrket løndumping i forhold til overenskomstens gældende og aftalte tariffer, skriver formand for den grønne gruppe i 3F, Peter Kaae Holm, i en pressemeddelelse.

På spørgsmålet om, hvorfor han ikke vil tegne overenskomst, sagde landmand Tage Laustsen i Arbejdsretten:

- Vi er bedst til at lave vores aftaler selv. Det bliver for dyrt.