3F indleder sympatikonflikt mod Danroots

Sympatikonflikten mod gulerodsproducenten Danroots er en direkte konsekvens af, at flere af Danroots’ underleverandører ifølge 3F har underbetalt udenlandske ansatte.

Torsdag morgen indleder 3F en sympatikonflikt mod gulerodsproducenten Danroots. 3F Bjerringbro & Omegn har desuden demonstreret ved Danroots i Tange fra morgenstunden.

Det sker efter, at Danroots ifølge 3F har benyttet de to underleverandører GBJ Packing og Kraugelund Evaluering, som har betalt deres udenlandske ansatte helt ned til 70 kroner i timen. I over et år har 3F forsøgt at opnå en overenskomst med underleverandørerne, men det er ikke lykkedes.

- Deadline for, at vi skulle sætte os og få lavet en aftale, var i går, og den vælger de at blive fuldstændig væk fra. Derfor vælger vi at sige, at vi må gå videre med de våben, vi har og indlede sympatikonflikter, sagde Bent Sander Madsen, formand for 3F i Bjerringbro og omegn, til TV MIDTVEST den 23. marts.

Som en konsekvens har Danroots fra dags dato valgt at stoppe samarbejdet med Kragelund Evaluering. Det sker ved, at den nuværende kontrakt ikke bliver forlænget. Desuden oplyser Danroots i en pressemeddelsese, at virksomheden har indgået en ny aftale med GBJ Packing.

GBJ Packing er medlem af Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) og har nu indgået en aftale med KRIFA. Det betyder, at alle medarbejdere nu er omfattet af en dansk overenskomst.

Truende boykot

Deadline for, hvornår en ny overenskomst skulle have været på plads, var den 22. marts. Ifølge 3F havde det dog været umuligt at få en dialog op at køre, og derfor bad 3F i slutningen af marts de andre LO-organisationer om at gå ind og hjælpe med at få sat tingene på plads. Det kunne have fået  konsekvenser for virksomheden.

- Vi indleder en sympatikonflikt mod Danroots, hvor de ikke kan komme af med deres rodfrugter, så eksempelvis Rema1000, Netto og Dansk Supermarked ikke kommer til at aftage deres varer fremadrettet, sagde Bent Sander Madsen til TV MIDTVEST den 23. marts.

Formanden gjorde det klart, at målet hele tiden havde været at nå til enighed om en 3F overenskomst i dialogsamarbejde med GBJ Packing og Kraugelund Evaluering. Ifølge 3F har Danroots hele tiden kunne sikre sig juridisk bag underleverandørerne.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.