272 hektar solceller kan være på vej til by – mandag fik borgerne mulighed for at stille spørgsmål

Et stort solcelleprojekt kan være på vej til Kølvrå. Derfor fik borgerne i dag mulighed for at stille spørgsmål på et borgermøde.

2:41
Et privat solcelleprojekt i Kølvrå ved Karup kan levere grøn strøm til 42.000 husstande. Først skal områdets borgere dog lige høres og overbevises om idéen.
Foto: Nanna Lykke Smith Rasmussen, TV MIDTVEST

Kun knap en fjerdedel af den brugte strøm i Viborg Kommune kommer fra grønne energikilder, og det vil politikerne gerne lave om på.

Måden, det skal ske på, er blandt andet et stort solcelleprojekt på 272 hektar jord lidt uden for byen Kølvrå ved Karup. De mange solceller vil alene være nok til at lave strøm til samtlige 42.000 husstande i Viborg Kommune.

- Så det er ikke et lilleputprojekt. Det er fornuftigt, men tingene skal være i orden alligevel, siger Allan Clifford Christensen, der er medlem af Klima- og Miljøudvalget for Konservative i Viborg Kommune.

Først skal borgerne i Kølvrå høres. Mandag aften var der derfor det første og indledende borgermøde i Karup, hvor omkring 75 borgere var mødt op med spørgsmål om alt fra projektets indvirkning på biodiversitet til de visuelle gener.

Kartoffelmelfabrikken lægger jord til

Et af de spørgsmål, der fyldte meget for de fremmødte, var, hvem der får gavn af den grønne strøm. Det er nemlig kartoffelmelfabrikken i byen, der lægger jord til halvdelen af solcellerne, fordi de selv i fremtiden skal leve op til høje energikrav.

Direktør for Karup Kartoffelmelsfabrik Vagn Nielsen mener dog, at solcellerne kommer andre end bare fabrikken til gode.

- Projekterne kommer jo Danmark til gode. Vi har en målsætning om, at vi skal nå klimamålene. Hvordan skal vi gøre det? Det skal vi klare med grøn omstilling, siger han.

Den anden halvdel af jorden til solcelleprojektet står European Energy for at opkøbe.

Projektet skal nu i høring, og hvis det går igennem, så kan de første solceller sættes op i slutningen af 2022.

En af projektets naboer, Lene Kemper, er dog ikke helt overbevist, efter hun har været til borgermødet.

- Nu skriver vi nogle høringssvar, så vi kan få nogle svar på det, som de skal undersøge, siger hun.