200 bigballer er gået op i røg – politiet undersøger sagen

Midtjysk Brand & Redning har ikke et bud på, hvad brandårsagen kan være.

Sent mandag aften gik der ild i en stor halmstak med cirka 200 bigballer på en mark mellem Aalborgvej og Nordre Ringvej i Viborg.

Meldingen kom mandag aften kl. 22.25. Det fortæller Anders Dahl Jensen, der er indsatsleder ved Midtjysk Brand & Rending.

- Da vi når frem til stedet, er den store halmstak fuldstændig optændt af flammer. Halmballerne ligger ude på en pløjet mark - langt fra skov og bebyggelse – så vi tager en beslutning om at lade det brænde ned under opsyn, fortæller indsatslederen.

Vagter har overvåget branden

Natten igennem har der derfor været to brandvagter på stedet med en tankvogn og slanger, så de hurtigt kunne tilkalde hjælp og begynde et slukningsarbejde, hvis det blev nødvendigt.

quoteHalmstakken har ligget her i over et halvt år, så der er ikke nogen oplagt forklaring på, hvorfor det brænder nu.

Anders Dahl Jensen, indsatsleder, Midtjysk Brand & Redning. 

Indsatslederen fortæller, at den kontrollerede afbrænding af halmen er forløbet efter planen.

- Lige nu har vi en stor gummiged, der løsner op i halmen for at få det sidste halm til at brænde ud, siger Anders Dahl Jensen.

Han forventer, at brandvæsenets opgaver på stedet er afsluttet her til formiddag.

- Om en halv til en hel time forventer jeg, at vi står med – hvad jeg vil kalde – en brand i lejrbålsstørrelse. Til den tid slukker vi det sidste, og så er vi færdige, fortæller Anders Dahl Jensen.

Intet bud på en brandårsag

Midtjysk Brand & Redning har imidlertid ikke et bud på, hvad brandårsagen kan være.

- Halmstakken har ligget her i over et halvt år, så der er ikke nogen oplagt forklaring på, hvorfor det brænder nu, lyder det fra Anders Dahl Jensen.

Indsatslederen forklarer også, at halmstakken er placeret langt fra den nærmeste vej. Dermed kan brandårsagen for eksempel ikke forklares ved cigaretskod, der kastes ud af bilvinduer, eller gnister.

Politiet har også været på stedet. Henrik Thomasson fra lokalpolitiet i Viborg fortæller, at politiet vil undersøge sagen, men at der ikke er mange spor at gå efter. 

- Vi skal have afhørt et par vidner, der har set, der var ild. Måske har de set noget forud for branden, siger han og tilføjer:

- Halm kan selvantænde. Det sker også nogle gange i kompostbunker på genbrugspladser, men vi undersøger, om vi kan finde en brandårsag. 

Flere forbipasserende har på grund af ildskæret fra branden i halmballerne troet, at der var ild i en nærtliggende gård.

Ifølge brandvæsnet har flere ringet til alarmcentralen og fortalt, at det brændte på gården - men det har altså ikke været tilfældet.