1800 ville høre astronaut i Viborg

Omkring 1800 havde onsdag købt billet til at høre astronaut Andreas Mogensen fortælle om sin tur i rummet.

42-årige Andreas Mogensen blev den 2. september 2015 den første dansker i rummet nogensinde. Siden har han turneret rundt i hele landet for at fortælle om sin oplevelse. Og selvom det snart er fire år siden, han efter en 51 timers rejse ankom til den Internationale Rumstation og arbejdede her i otte dage, så er interessen for hans bedrift stadig stor. I Viborg var omkring 1800 derfor mødt op onsdag formiddag for at høre hans historie.

- Det er meget interessant det der med rummet, siger Jakob Langkilde fra 8. klasse på Vestre Skole, der er en af de mange tilhørere i Vibocold Arena. 

- Ja vi har om det lige nu i skolen, bakker klassekammeraten Tobias Busk Østrup op. 

De har begge set frem til at skulle høre Andreas Mogensen. 

- Vi har læst om ham, og det lyder spændende, det han har gået igennem for at blive astronaut, siger Tobias Busk Østrup, og Jakob Langkilde er enig:

- Jeg tænker, han kan fortælle en hel del om, hvordan det er i rummet og følelsen af at komme derop og flyve med en rumraket, siger han.

Andet besøg i Viborg

Det er LOF Midtjylland, der i samarbejde med Viborg Håndbold Klub, er lykkedes med at få astronauten til at holde foredrag i byen for anden gang. Han besøgte nemlig også Viborg i 2015 kort efter hans bedrift.

- Jeg synes, at det er sejt, at der er så mange, der er interesseret i rumfart. Forhåbentlig kan jeg dele min egen glæde med dem og også inspirere dem lidt til, hvorfor rumfart er så spændende, siger Andreas Mogensen kort inden hans to timers foredrag. 

Han lader sig ikke påvirke af, at 1800 mennesker er kommet for at høre ham.

- For mig er det rumfarten, der er det virkelig spændende, og ikke så meget min personlige historie, smiler han. 

Astronauten er ikke i tvivl om, hvad han gerne vil give tilhørerne med videre.

- Jeg håber, de får en langt større indsigt i ikke alene rumfarten men også den europæiske rumfartsorganisation ESA. som jeg arbejder for. Vi laver utroligt mange spændende ting udover bemandet rumfart, som de fleste ikke er klar over, så forhåbentlig går folk herfra med en større viden om, hvor vigtig rumfart er i vores hverdag, og hvor stor en rolle det egentlig spiller, siger han. 

Foredraget med Andreas Mogensen er arrangeret i samarbejde med Den Europæiske Rumorganisation (ESA) og Udannelses- og Forskningsministeriet. LOF Midtjylland samarbejder også med Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro, der har etableret ESERO Denmark, der er ESA´s danske afdeling med ressourcecenter og undervisningsaktiviteter omkring astronomi og rumfart.  

Interview med Andreas Mogensen.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.