Nye restriktioner: Borgere i flere kommuner skal holde sig indenfor kommunegrænser

Sundheds- og erhvervsminister har nu sat ord på, hvordan restriktioner for de hårdt ramte corona-kommuner bliver.

Borgmestrene for de syv kommuner, hvor der er konstateret større smitte på minkfarmene, har torsdag formiddag holdt møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S).

quoteVi har fået at vide, at der i de næste fire uger kommer til at ske indskrænkelser i vores bevægelsesfrihed i de syv kommuner, det handler om.

Per Bach Laursen, borgmester, Vesthimmerlands Kommune

Her kom det frem, at borgere i de syv kommuner så vidt muligt skal holde sig inden for kommunegrænserne i de næste fire uger.

Det fortæller Vesthimmerland Kommunes borgmester, Per Bach Laursen (V), til TV MIDTVEST.

- Vi har fået at vide, at der i de næste fire uger kommer til at ske indskrænkelser i vores bevægelsesfrihed i de syv kommuner, det handler om. Den, der er mest vidtgående, synes jeg, er, at vi skal finde en måde, hvorpå vi kan undgå at krydse kommunegrænser. Så der er ikke lagt op til, at man lukker samfundet ned internt i Vesthimmerlands Kommune, fortæller borgmesteren.

Restriktionerne kommer, efter statsminister Mette Frederiksen onsdag meldte, at der ville komme yderligere restriktioner til de ramte kommuner, efter der er fundet muteret smitte af coronavirus i Nordjylland.

Restriktionerne er gældende fra fredag.

De syv berørte kommuner er de nye restriktioner er Vesthimmerland, Thisted, Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt og Brønderslev.

Skoler lukkes ikke

Til mødet, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) deltog, kom det frem, at større dele af samfundet ikke skal lukke ned, ligesom det blev set tidligere i landet.

- Skolerne og børnepasning bliver ikke rørt i første omgang, men der er en række virksomheder, der bliver lukket ned. Det er især cafeer, værtshuse og restauranter. I samme åndedrag bliver der sagt, at der er 100 % kompensation, så man går et skridt videre i forhold til at understøtte økonomien i disse virksomheder, siger Vesthimmerlands borgmester.

Formentlig møde igen torsdag eftermiddag

Præcis hvordan alle disse nye restriktioner skal overholdes, og hvordan de kommer til at foregå, er ikke helt fastlagt endnu.

Det arbejdes der fra ministerierne på, og derfor skal der igen senere torsdag afholdes endnu et møde.

- Vi har ikke endnu fået oplysninger om, hvordan opgaven med at undgå at krydse kommunegrænser bliver varetaget. Det er sådan, at ministerierne stadig arbejder på, hvordan det skal udføres. Derfor bliver der indkaldt til møde igen i eftermiddag på kommunaldirektørniveau, hvor vi vil få mere detaljeret information om, hvordan vi skal forholde os. Det kommer først til at virke fra i morgen. Derfor er der noget tid til at gøre noget, men vi er under pres, siger Jan Bach Laursen.

Desuden skal alle corona-positive i de berørte kommuner testes for, om de har den almindelige coronavirus, eller om de er smittet med den særlige mink-mutation.

Region Nordjylland har siden i går arbejdet på, hvordan testkapaciteten kan udvides. Det oplyste regionsrådsformand Ulla Astman (S) i et tweet.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Vesthimmerland eller i kategorien Politik.