Endnu en landsby mister sin læge

Næsten 2000 borgere i Gedsted må snart vinke farvel til deres lokale læge. Og der er ikke plads til dem hos lægerne i nabobyerne.

Når vi fejler noget, regner de fleste af os nok med at få hjælp hos den lokale læge, som kender os. Men den mulighed står 2000 patienter i Vesthimmerland til at miste.

Lægen i Gedsted lukker snart, og lægerne i nabobyerne har ikke plads til patienterne

- Jeg synes det er ganske forfærdeligt. Hvad skal vi gøre så, hvad skal vi gøre. Alle skal have en læge, siger Gerda Nielsen fra Gedsted.

Byens læge gennem de sidste 20 år lukker til nytår. Og det er tvivlsomt om det lykkes at få en ny læge til at overtage klinikken og patienterne. 

- Der er ingen i nærområdet, der kan tage 2000 patienter nu og her, så vi er lidt på den, siger Jan Mortensen, Vesterbølle.

Lægehusene i nabobyer som Aalestrup og Farsø har nemlig allerede så mange patienter, at de har lukket for tilgang af flere.  

Samtidig har begge praktiserende læger i Aalestrup rundet de 60 så her står man også med et problem inden længe.

- Det bliver virkelig vanskeligt det her, siger Per Bisgaard, byrådsmedlem for Venstre i Vesthimmerlands kommune.

- Det næste, det er jo, at det ikke attraktivt at være her ude, altså bo herude, hvis man ikke har mulighed for at komme til en læge inden for kort afstand. Så, det sætter sådan en ond cirkel igang, siger Per Bisgaard.

Lægemangel har indtil nu ikke været et nævneværdigt problem i Vesthimmerland. Men er velkendt andre steder, som for eksempel på Mors, hvor region Nordjylland selv har overtaget driften af en lægeklinik.

Regionsrådsformand Ulla Astman lover, der kommer en løsning. 

- Det primære er at sikre lægedækning til borgerne, og det vil vi også sikre - også i Himmerland, således at der ikke er nogle der står uden læge første januar, når lægen i Gedsted stopper, siger Ulla Astman (A).

Lykkes det ikke at finde en ny læge til Gedsted kan regionen selv i en periode drive klinikken videre med vikarer.

 

Læs flere artikler fra Vesthimmerland eller i kategorien Sundhed.