Borgmester i brev til minister efter lukning af lægevagter: - Ingen kan være tjent med det

Borgmester i Vesthimmerlands Kommune Per Bach Laursen er gået sammen med to andre borgmestre om at skrive et åbent brev til sundhedsministeren.

Per Bach Laursen er utilfreds med, at regionen lukker lægevagten i Farsø. Foto: TV MIDTVEST

Lukning af lægevagter kan få alvorlige konsekvenser, og det kan ingen være tjent med. Sådan lyder noget af den kritik, som tre borgmestre har formuleret i et brev til Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (Soc. Dem.).

Brevet er sendt som konsekvens af, at Region Nordjylland tirsdag besluttede, at lægevagten i Brovst, Skagen og Farsø skulle lukke. Det kommer til at gå ud over mange af borgerne i Vesthimmerlands Kommune, og derfor reagerer borgmester Per Bach Laursen (V) nu.

01:12

Hør, hvorfor Per Bach Laursen har valgt at skrive brevet. 

Luk video

I brevet står der blandt andet, at:

”…en lukning af vagtlægefunktioner risikerer at få alvorlige konsekvenser for de borgere, som bliver berørt.”

Borgmestrene gør det også klart, at:

”Ingen borgere i Danmark kan være tjent med dette, og derfor er der brug for politisk handling nu.”

De tre lægevagter lukker pr. 1. marts. Årsagen til lukningerne er ifølge Region Nordjylland og PLO, at det er svært at skaffe praktiserende læger nok til at varetage opgaverne i lægevagten.

Læs det fulde brev her

Kære Sundhedsminister Magnus Heunicke.

 

Region Nordjylland besluttede d. 28. januar 2020 at lukke lægevagten i Brovst, Skagen og Farsø pr. 1. marts 2020.

 

Vi er dybt bekymrede over denne beslutning!

 

Med den indgåede aftale er der udsigt til, at nogle af de svageste borgere i vores samfund får markant længere til lægen uden for almindelig åbningstid, og en lukning af vagtlægefunktioner risikerer at få alvorlige konsekvenser for de borgere, som bliver berørt.

 

Både I som regering og vi i kommunerne er optagede af, at der skal være lige adgang til sundhedstilbud for alle danskere – og det skal der også være i de nordjyske Kommuner. Denne tanke, oplever vi dog desværre, bliver stærkt udfordret med Region Nordjyllands beslutning.

 

I forvejen har vi i Nordjylland særlige demografiske udfordringer på sundhedsområdet, og en beslutning om lukning af lægevagter lokalt medvirker til øget utryghed og en markant ulighed ift. adgangen til basale sundhedsydelser for vores borgere.

 

Det går ud over samfundets svageste, når muligheden for hurtig lægehjælp forsvinder, og paradoksalt ender det i dette tilfælde med at være borgere i de områder, som kæmper mest med sundheden, der får længst til lægen og sundhedsydelser generelt.

 

Fra alle fronter er der opmærksomhed på udvikling og øget bosætning i alle egne af Danmark. I dette tilfælde bidrager Region Nordjyllands beslutning kun til afvikling. Adgangen til sundhedstilbud er et væsentligt parameter, når der skal tiltrækkes tilflyttere og arbejdskraft til udkanten af Danmark, og derfor er det afgørende at sikre sundhedsvæsenets tilstedeværelse, også i landets yderste kanter.

 

Region Nordjyllands beslutning om lukning af vagtlægefunktioner viser, at det nuværende system er stærkt udfordret. Det er tydeligt, at regionen i denne sag har været i et ulige styrkeforhold mod Praktiserende Lægers Organisation og har været nødsaget til at indgå en aftale, som medfører ulighed til sundhedstilbud og en betydelig forringelse af servicen for regionens borgere.

 

Ingen borgere i Danmark kan være tjent med dette, og derfor er der brug for politisk handling nu.

 

Vi håber, at du som Sundhedsminister vil se nærmere på sagen, ligesom vi finder det nødvendigt, at problemstillingen indgår i udformningen af den kommende sundhedsreform.

 

Med venlig hilsen

 

Per Bach Laursen, Borgmester Vesthimmerlands kommune

Birgit S. Hansen, Borgmester, Frederikshavn Kommune

Mogens Gade, Borgmester, Jammerbugt kommune

02:18

De er ikke tilfredse i Vesthimmerlands Kommune med, at region og PLO dropper vagtlæge i Farsø.

Luk video