Billigere varmeregning til borgerne: Varmeværker slår sig sammen

En fusion med nabobyen Aalestrup betyder, at forbrugerne i Hvam får billigere og grønnere fjernvarme.

I stedet for at fortsætte alene, vælger stadig flere varmeværker at fusionere for at få grønnere og billigere varme. Det gælder for eksempel landsbyen Hvam, der nu kobler sig sammen med nabobyen Aalestrup. Det betyder at forbrugerne kan se frem til et mærkbart fald i varmeprisen.

quoteDet er helt sikkert, at det er kronerne, der tæller mest i det her spil.

Birger Frandsen, varmeforbruger, Hvam

- Det er helt sikkert, at det er kronerne, der tæller mest i det her spil, siger Birger Frandsen, varmeforbruger, Hvam.

Landsbyen har i mange år haft et naturgasfyret kraftvarmeværk. Og prisen lå i den høje ende. Men nu kan forbrugerne se frem til at spare cirka 10.000 kroner om året på varmeregningen ved at gå sammen med nabobyen. Og så er der også en anden vigtig fordel ved fusionen.

- Hvis det blev ved med at være så dyrt at få varme her i byen, så ville det jo begynde at knibe med bosætningen. Så ville det betyde, at husene blev tomme over det hele jo, siger Birger Frandsen.

Den nye løsning bliver ikke bare billigere, den bliver også grønnere. Varmeværket fyrer nemlig med bark fra de lokale savværker i området. Det bliver suppleret med et skud varme fra et nyt solcelleanlæg, og det er med til at sikre en mere robust fjernvarme.

- Vi har kunnet investere i et nyt solfangeranlæg, og det er med til at sikre vores lave varmepris mange år frem, siger Palle Jul Pedersen, Driftsleder, AN-Energi, Aalestrup.

Den Europæiske Investeringsbank har skudt godt 20 millioner kroner i varmeværksprojektet, der kører indtil maj næste år.

Her kan du se hele indslaget fra Hvam.

Læs flere artikler fra Vesthimmerland eller i kategorien Forbrug.